NEISPRIČANE PRIČE - KRUŠEVAC U PRVOM SVETSKOM RATU

V.V 30-11--0001

U Narodnoj biblioteci Kruševac za učenike Medicinske škole i Gimnazije održano je predavanje na temu „Neispričane priče - Kruševac“, a povodom 15. oktobra, Dana oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu.

Reč je o projektu koji je 2014. godine sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja, a koji je za cilj imao da oživi sećanja i uspomene na događaje tokom Prvog svetskog rata na teritoriji grada.

- Mi smo tada imali izložbu i naučni skup uz učešće renomiranih profesora istorije sa naših fakulteta, a koje je u prvo vreme bilo bazirano na materijalima koje smo tada posedovali u kolekciji Zavičajnog odeljenja. Međutim, sama stogodišnjica obeležavanja Prvog svetskog rata je zainteresovala mnoge izdavače, pa je ta građa ponovo na neki način postala aktuelna i jedan veliki broj naslova je u tom medjuperiodu obnovljen. Kako mi planski popunjavamo naše fondove, mi smo u prethodnom periodu pratili izdavačku produkciju i obnovili smo fond, pre svega na Zavičajnom odeljenju publikacijama koje su u momentu kada smo imali prvi put izložbu bile samo na stranim jezicima – kaže Snežana Nenezić, direktorka Narodne biblioteke Kruševac.

Ovom prilikom održana je prezentacija koja je jednim delom pratila izložbu i naučni skup, a drugi deo prezentacije odnosi se na 11 novembar, Dan primirja, kada Narodna biblioteka Kruševac tradicionalno organizuje izložbu „Sećanje na dane kada je škotska ženska bolnica bila u Kruševcu”.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar