REALIZOVANA PRVA REDOVNA AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI U OVOJ GODINI

I.M. 20-01-2022

U organizaciji Crvenog krsta Kruševac i Zavoda za transfuziju krvi iz Niša realizovana je prva, redovna, ovogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi na kojoj je prikupljeno 38 jedinica ove dragocene tečnosti.

Redovne akcije dobrovoljnog davanja krvi, u prostorijama Crvenog krsta, organizuju se svakog prvog i trećeg četvrtka u mesecu podsetila je Emina Todorović sekretar pomenute ustanove i pozvala sve humane ljude da se odazivaju akcijama.

Ovom prilikom podsećam sve humane ljude da se odazovu našem pozivu , da doniranjem krvi pomognu u spašavanju života. Tokom prošle godine smo organizovali 48 akcija i prikupljeno je preko 2.600 jedinica ove tečnosti, kaže Todorović.

Dr Milica Ranđelović ispred Zavoda za transfuziju krvi iz Niša objasnila kada osobe koje su preležale korona virus mogu da daju krv i da to zavisi isključivo od težine kliničke slike koju su imale.

Oni koji su preležali kovid infekciju sa blagom kliničkom slikom, u blažoj formi krv mogu dati 28 dana nakon ozdravljenja. U koliko je klinička slika bila teža , praćena upalom pluća sa ozbiljnijim simptomima onda osoba krv može dobrovoljno da da tek nakon tri meseca od oporavka, kaže dr Ranđelović.

Na akcijama dobrovoljnog davanja krvi poštuju se sve mere u cilju sprečavanja širenja infekcije kovid19.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar