U NARODNOM MUZEJU KRUŠEVAC IZLOŽBA „KARLOVAČKA GIMNAZIJA KAO ČUVAR KULTURNE BAŠTINE”

J.M. 13-05-2022

Izložba „Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine” prvi put predstavljena je javnosti prošle godine u okviru svečanosti povodom obeležavanja 230 godina od osnivanja najstarije srpske gimnazije. Nakon Novog Sada, čast da retke primerke knjiga koje se čuvaju u Spomen-biblioteci Karlovačke gimnazije, kao i delove Volnijevog herbarijuma ima i kruševačka publika.

- Izložba je malo drugačija u odnosu na ono što je možda publika očekivala. Kada kažete Karlovačka gimnazija kao najstarija Srpska gimnazija i taj njen period trajanja onda su ljudi uglavnom očekivali da to bude neka istorija od početka do današnjih dana, ali koleginica ja smo se dogovorile da izložimo ono što javnost nije imala priliku da vidi, a to je neprocenjivo kulturno blago koje Gimnazija čuva. Glavna ideja i pokretačka vodilja bila je da građanima pokažemo ono što jeste vredno, a to su raritetne knjige, o kojima je sam naziv već sve rekao, i sa druge strane Volnijev herbarijum. Moram samo reći da ovo nije nikada izlagano na ovakav način. Tako da ovaj Volnijev herbarijum, na primer, 50 godina se nalazio sakriven čak i od naučnog kruga. Nisu imali priliku da istražuju detaljno, plašili su se prethodnici da se on ne uništi, ne ošteti, jer ove biljke koje su ovde izložene su skupljene 1797. Godine, tako da je to stvarno jedna senzacija u smislu izlagati takav materijali, prikazati šta su nekada đaci radili sa svojim profesorima i u kom pravcu uopšte ta prosveta išla u 18. i 19. Veku – kaže Čarna Milinković, viša kustoskinja istoričarka i autorka izložbe.

- Spomen-biblioteka sadrži blizu 20.000 knjiga. Naravno, ona je vremenom vrlo osakaćena,i tu dosta toga fali, čak iz vremena školovanja naše poznate publicistkinje Vide Ognjenović, kada je biblioteka imala oko 25.000 primeraka. Eto, vreme je učinilo svoje i nepažnja i nebriga, a ono što je bitno jeste da se to pokaže, šta je to što se čuva, da se pročitaju mnoga značenja i slojevi, interesovanja i da nisu muzej jedini ti koji baštine nešto, nego da postoje sve ostale ustanove koje imaju nešto tako vredno i dragoceno i nešto što treba da vidi javnost - dodala mr Lidija Mustedanagić, muzejska savetnica, takođe autorka izložbe.

Izložba „Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine” deo je programa koji je Narodni muzej Kruševac pripremio za 18. Evropsku noć muzeja, a u okviru koje je u Kući Simića otvorena izložba “Dogodine u isto vreme”, dok je u Galeriji postavljena izložba radova Božidara Džmerkovića, na koju će se nadovezati nova izložba “60 dana – 60 dela iz zbirke Narodnog muzeja Kruševac”.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar