POLENSKA KIJAVICA ILI ALERGIJSKI RINITIS

D.K. 26-05-2022

Polenska kijavica poznata i pod nazivom senska groznica ili alergijski rinitis, je uzrokovana alergijskom reakcijom i predstavlja zapaljenje sluzokože koja oblaže nos i grlo.

Kod genetski predisponiranih osoba imuni sistem pogrešno identifikuje najčešće bezopasne čestice određenih supstanci kao nešto što je strano i štetno. Polensku kijavicu uglavnom izazivaju poleni trave, drveća ili korova, grinje, dlake kućnih ljubimaca kao i buđ iz spoljašnje sredine.

Simptomi polenske kijavice se javljaju ubrzo nakon kontakta sa alergenom. To su: svrab u nosu, često kijanje, zapušen nos i česta sekrecija iz nosa, nadražene, crvene i suzne oči, slivanje sekreta iz nosa u grlo vrlo često sa osećajem težine u predelu sinusa.

Ako se Vaši simptomi javljaju u određenom periodu godišnjeg doba ili pak traju cele godine, ako pored postojećih simptoma imate pridružene bolesti kao što su: polipi nosa, astmu ili česte upale sinusa, pravilno lečenje alergijskog rinitisa može da ublaži Vaše tegobe, kao i da da spreči nastanak bronhijalne astme.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar