EVROPSKI DAN URGENTNE MEDICINE - 27. MAJ

D.K. 27-05-2022

Prvih nekoliko minuta nakon nesreće ili napada često su ključni, a oni koji pomažu pacijentu imaju presudnu ulogu u spasavanju života. Lekari i sestre obučeni da pruže hitnu medicinsku pomoć, oni su heroji o kojima ne razmišljamo dok se nađemo kritičnoj situaciji. Njima je posvećen 27. maj, koji se obeležava kao Evropski dan urgentne medicine, sa idejom da skrene pažnju na važnost ove oblasti, ali i na to da u mnogim mestima na svetu nema dovoljnog broja specijalsita hitne medicine.

U okviru kruševačke Opšte bolnice Urgentni centar osnovan je 2014. godine i nalazi se u istoj zgradi gde je i Hitna medicinska pomoć. U Urgentnom radi 6 lekara specijalista urgentne medicine, 3 lekara doktora medicine, 25 medicinskih sestara-tehničara i 15 lica tehničkog osoblja.

- Na mesečnom nivou urgentnu intervenciju lekara zatraži više od hiljadu i po pacijenata, odnosno na godišnjem nivou oko 18 hiljada ljudi. Timskim radom sve se postiže, iako smo često suočeni sa veoma stresnim situacijama, kada su minuti, neretko i sekunde presudni u spašavanju ljudskih života i primanju adekvatne medicnske pomoći - ističe načelnica ove službe, doktorka Zorica Mihajlović.

Glavna sestra je Gordana Đurđević.

Značaj brze reakcije dobro obučenih tehničara, medicnskih sestara i lekara posebno je istaknut tokom pandemije virusa korona.

„Sistem urgentne medicine je bio jako važna karika i poneo je težinu prvog udara, jer da nije bilo spremnosti na prvim linijama borbe, gotovo sigurno bi se epidemija prelila u domove zdravlja i bolnice, a to bi čitav zdravstveni sistem dovelo u veoma težak položaj. Zahvaljujući znanju i iskustvu, situacija se nije otela kontroli, što je i omogućilo da sistem funkcioniše na najbolji mogući način”, stav je Društva lekara urgentne medicine Srbije, koje je osnovano 2014. godine i jedno je od članova Evropskog društva za urgentnu medicinu.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar