DANAS JE MEĐUNARODNI DAN MLADIH

Anđela Punoševac 12-08-2022

Generalna skupština UN-a 1999. godine, prihvatila je preporuku Svetske konferencije ministara zaduženih za omladinu, da se 12. avgust proglasi za Međunarodni dan mladih. Ovaj dan prvi put je obeležen 2000. godine i ima svrhu da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika i studenata.

Zamišljen je kao prilika, da se skrene pažnja na pitanja mladih širom sveta. Koncerti, radionice, kulturne manifestacije i skupovi, koje organizuju državne vlasti i omladinske organizacije, održavaju se širom sveta u čast ovog dana.

Prema procenama Ujedinjenih nacija, polovina svetske populacije je mlađa od 25 godina i ona se suočava sa mnogim nejednakostima i nepravdama. Nekome fali novac za iskorišćavanje potencijala, nekome veština, znanje i samopouzdanje, a nekome posao. Zato ovaj dan treba iskoristiti za priznanje doprinosa mladića i devojaka širom sveta razvitku društva.

Mada principijelno govoreći, definicija omladine varira u odnosu na kontekst u kojem se reč nalazi. Za Međunarodni dan mladih uzima se univerzalna definicija Organizacije ujedinjenih nacija, koja za omladince smatra osobe starosti od 15 do 24 godine. Ipak, ona nije obavezujuća kada je u pitanju učešće u programima, u okviru ovog praznika i služi samo u statističke svrhe.

Ove godine, Grad Kruševac i Kancelarija za mlade Kruševac organizuju prigodan program povodom obeležavanja Dana mladih, pa tako je održana u Biznis inkubatoru radionica za mlade preduzetnike. U Osnovnoj školi „Dragomir Marković“ organizuju se osnove slikanja i crtanja, potom, u popodnevnim satima u skejt parku Sportskog centra Kruševac, održaće se mala škola skejta za mlade, a od 20:00-22:00h možete uživati u koncertu ,,Treća smena", na letnjoj pozornici Kulturno-prosvetne zajednice i za sam kraj dana, od 21:00-00:00h, očekuje vas žurka na otvorenim bazenima SCK.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar