DANI SEĆANJA NA RADOJKU ŽIVKOVIĆ

S.Savić 16-08-2022

Dvadesetogodišnjica od smrti naše najpoznatije umetnice na harmonici Radojke Živković obeležena je memorijalnom izložbom. Postavka se nalazi u kruševačkoj „Skadarliji“ , odnosno Karadžićevoj ulici i obuhvata veliki broj nagrada, fotografija, a posetici mogu videti i čuvene harmonike Radojke i Tineta Živkovića, proslavljenog umetničkog para.

„Radojkini dani“ se tradicinalno održavaju svake godine u Globoderu, selu gde je i rođena, ali je ovo prilika da se vide i brojne nagrade koje je Radojka dobila.

-To su njene harmonike, njene lične stvari, plakete, nagrade koje je dobila i onda rodila se ideja, tražila sam neko lepo mesto gde to može da se izloži. I ovo je jedinstvena prilika da se ove stvari vide – kaže Radojkina unuka Dragana Stevović koja je po zanimanju učiteljica, ali od bake je nasledila muzički dar pa i sama svira i peva.

Naredne godine se obeležava i stogodišnjica od rođenja Radojke, čiju je muziku upoznao čitav svet. Preci su joj bili poznati guslar, otac čuveni harmonikaš Tihomir Tomić, a ona i njen suprug Tine ostvarili su svetsku slavu. UNESKO je o njoj snimio film 1956. godine, u Ginisovoj knjizi rekorda zabeleženo je da je radila 71 godinu, što je i najduži svetski staž.

- Nana je svirala dve godine pred smrt , dobila je Ginisov sertifkat za najduže bavljenje muzikom , čak 71 godinu, svoje muzičke početke započela je još od devete godine života - kaže unuka Dragana .

Njena muzika na harmonici je posebna priča, znalci kažu da se takav talenat rodi jednom u stotinu godina. Legenda izvorne muzike održala je oko 1.200 humanitarnih koncerata

Na ovaj način je oživljena uspomena i sačuvano sećenje na veliki uspeh Radojke Živković, Kruševljanke, Globoderke . Izložba će trajati do srede , do kada će i moći da se posetioci upišu u knjigu utisaka, a njene kolege harmonkiaši imaće čak i priliku da zasviraju na njenoj harmonici.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar