Zašto se javljaju i kako se zaštiti, odgovore smo potražili od doktora Nikole Jovanovića, specijaliste interne medicine i gastroenterologa.
Česte tečne stolice, malaksalost, ne retko i povišena temperatura mogu biti znaci trovanja salmonelom, koja se u najvećem broju slučajeva dobija od nepravilno čuvanih namirnica, ali je mogu preneti i insekti koji su bili u kontaktu sa
nekom namirnicom.
Tokom leta treba jesti sezonske namirnice, ali veoma brižljivo oprane i čuvane, a meso i jaja moraju biti termički obrađeni. Ukoliko do neželjenih zdravstvenih tegoba dođe, ne treba se sam lečiti, već se obavezno obratiti izabranom lekaru, zato što pored sezonskih infekcija cirkuliše i virus Korone, za koji se izvesno zna da napada više organa, a udružen sa ostalim infekcijama može dovesti i do neželjenih posledica.
Ukoliko Vam lekar prepiše antibiotike zbog stomačnih tegoba ne zanemarujte probiotik, a u kućnoj apoteci uvek treba imati aktivni medicinski ugalj. Dehidrirani organizam pacijenti definišu opštom slabošću, što je posledica gubitka tečnosti elektrolita, te je neophodno piti veće količine vode, prirodnih sokova, otprilike oko 2 litra dnevno, kako bi se telo rehidriralo, poručio je doktor Jovanović.
















Ostavite komentar