„VREDNE ŽENSKE RUKE“ - ŽIVADINKA ČUVAR TRADICIJE

S.Savić 22-11-2022

U ovim krajevima postoji izreka : „U Brusu se kuvalo za dva kralja i jednog cara.“ Kralj Milan Obrenović posetio je srpsko-tursku granicu na Kopaoniku 16. i 17.maja 1875.godine, pa je tada konačio u Brzeću, a potom i u Brusu. U pismu koje je tada uputio, u okviru priprema za posetu Kralja, okružni načelnik nalaže načelniku sreza kozničkog Gavrilu Jovanoviću: „Za Njegovu svetlost postarajte se nabaviti mladih golubova, pastrmke ribe, raka, mlada kajmaka, mleka, lepih pogača i još danje šta treba…..

Oktobra meseca 1909.godine u Brusu je boravio bugarski car Ferdinad prvi Koburški, koji je u tajnosti putovao na Kopaonik u pratnji velikog naučnika Jovana Cvijića. Tom prilikom bruska jela pripremana su i za njega.

Kada je Car Dušan došao u lov na Kopaonik bio je avgust mesec. Domaćini su, između ostalog, izneli na sovru mlado jagnje, trešnje, grožđe i vino hlađeno u ledu. On se začudio kada je sve to video na jednom mestu, Domaćini su mu tada objasnili da se ovce na Kopaoniku jagnje veoma kasno, da trešnje u Jošaničkoj Banji stižu u avgustu, a grožđe u Župi stiže veoma rano, dok se sneg u kopaoničkim uvalama zadržava čitavog leta.

Ova priča govori o bogatsvu ponude ovog kraja, gde se plodovi sva četiri godišnja doba mogu naći na stolu u jednom trenutku.

-Legendu sam čula i zapisala od Milovana Matića iz Botunje, istraživača prošlosti našeg kraja. Ovako počinje svoj kuvar „Tradicionalnih jela Brusa i potkopaoničkih sela“ Živadinka Čajić iz Brusa.

Ova vredna žena po zanimanju je časovničar u penziji. Iz hobija je počela da prikuplja tradicionalne recepte ovog kraja , što je kasnije pretočila u kuvar i osnovala danas veoma poznato Udruženje „Zlatne ruke Brusa“.

-Imam 75 godina. Po zanimanju sam časovničar u penziji. Iz hobija sam počela da prikupljam recepte tradicionalnih jela našeg kraja i da se sa tim jelima predstavljam na manifestacijama. Naišla sam na podršku od strane Turističke organizacije (posebno Slavke Nedeljković) i na njihovu inicijativu izdala sam knjigu : Tradicionalna jela Brusa i potkopaoničkih sela- kaže Živadinka

Udruženje „Zlatne ruke Brusa“ osnovano je 2011.godine. Cilj je da se pored pripreme jela predstavi i postavljanje trpeze na tradicionalan način, kao i ručni radovi koje članice Udruženje izrađuju.

- Ovo je posao koji ponekad zahteva celodnevno angažovanje, u zavisnosti od rasporeda manifestacija i smotri. Od svih članova porodice imam bezrezervnu podršku i pomoć kada je to potrebno. Za svaku ženu je važno da se ostvari u nekom poslu i da tome posveti svoje vreme kao i da od porodice dobije podršku i pomoć. Kao savet mlađim čitaocima predlažem da sve čega se prihvate, rade s ljubavlju i predanošću a onda je uspeh zagarantovan – završava razgovor Živadinka Čajić iz Brusa.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar