AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI ZA SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE

30-11-2022

Crveni krst Kruševac, povodom Svetskog dana borbe protiv side/HIV-a, u četvrtak, 1. decembra 2022. godine, u periodu od 8.00 do 14.00 časova, organizovaće akciju dobrovoljnog davanja krvi, u prostorijama organizacije (Čolak Antina 36A).

Dobrovoljno davanje krvi je, navode iz kruševačkog Crvenog krsta, pored humanog čina i jedan od načina da se proveri zdravstveno stanje, jer se sva donirana krv testira i na HIV, hepatitis i druge zarazne bolesti pre nego što se proslede bolnicama.

Inače, svake godine 1. decembra, obeležava se Svetski dan borbe protiv AIDS-a. Ljudi širom sveta se ujedinjuju kako bi pokazali podršku osobama koje žive sa HIV-om i setili se onih koji su život izgubili od AIDS-a. Zdravlje je ljudsko pravo i mora biti glavni prioritet da bi se postigla univerzalna zdravstvena pokrivenost.

U Srbiji, prema zvaničnim podacima, danas sa virusom HIV-a živi 1766 osoba, a najnovije procene UNAIDS-a pokazuju da još oko 1800 osoba u našoj zemlji ne zna da je inficirano HIV-om. Kod nas, najveći broj zaraženih osoba je starosne dobi između 25 i 49 godina, a većina zaraženih sazna da su inficirani kada su već u fazi bolesti.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar