ODGOVOR TRANSPARETNOSTI SRBIJE

13-12-2022

Povodom saopštenja za javnost koje je uputio Gradski odbor Srpke napredne stranke u Kruševcu, Organizacija Transparentnost, našem listu je poslala odgovor koji u celosti prenosimo :

Povodom vašeg saopštenja objavljenog na stranici https://krusevac.sns.org.rs/novosti/saopstenja/opoziciona-fabrika-lazi-iz-dana-u-dan-siri-svoje-kapacitete , a u kojem ste se pozvali na nalaze istraživanje Trasparentnosti Srbija („Posebno želimo da istaknemo činjenicu da je nevladina organizacija Transparentnost Srbija ocenila grad Kruševac kao jedan od najboljih u svom radu u Republici Srbiji. To pokazuje da se gradska vlast upravo bori protiv korupcije, zloupotrebe javnih ovlašćenja u privatne svrhe, povećanja transparentnosti rada funkcionera i komunikacije sa građanima.“), neophodno je da vam skrenemo pažnju na sledeće:

Naše istraživanje u kojem su rangirani svi gradovi i opštine u Srbiji zove se Indeks transparentnosti lokalne samouprave (LTI). Kao što se već iz naziva istraživanja vidi, a što je izričito navedeno u opisu metodologije i glavnih zaključaka istraživanja (https://transparentnost.org.rs/images/dokumenti_uz_vesti/LTI_2022_izvetaj.pdf), LTI meri transparentnost gradova i opština, to jest, u kojoj meri su lokalne samouprave učinile dostupnim neke dokumente i informacije, a ne meri niti ocenjuje borbu protiv korupcije u celini. Loši rezultati u LTI rangiranju ne znače nužno da je korupcija rasprostranjena, kao što ni dobri rezultati ne znači da je nema ili da je neće biti. Veća transparentnost je sredstvo da se korupcija lakše otkrije ili spreči.

Inače, grad Kruševac je u poslednjem objavljenom istraživanju bio na 12. mestu, sa 70 od 100 mogućih poena, što znači da postoji i dalje značajan prostor za unapređenje transparentnosti, odnosno ocene, i pored velikog napretka u odnosu na ocenu iz 2021. godine (70. mesto i 49 poena). Iz tabele na stranici internet sajta TS (https://transparentnost.org.rs/sr/istraivanja-o-korupciji/lti) se može videti u kojim oblastima je grad Kruševac zadovoljio standarde transparentnosti, a gde nije, navodi se u odgovoru Organizacije Transparentnost.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar