SVETOSAVSKA NAGRADA OVE GODINE PROFESORU DARKU MIHAJLOVIĆU

J.M. 12-01-2023

Svetosavska nagrada, koju Kulturni centar Kruševac godišnje dodeljuje pojedincima koji su se posebno istakli delovanjem u kulturi i prosveti u prethodnom periodu, jednoglasnom odlukom komisije, otišla je u ruke Darka Mihajlovića profesora istorije, specijalisti politikologu iz oblasti međunarodne politike, uz to i pisacu, aforističaru i satiričaru

- Ono što je preporučilo Darka za dobitnika Svetosavske nagrade upravo njegov dugotrajan kontinuirani rad, najpre u oblasti prosvete i nauke, ali isto tako i u oblasti kulture. Ovo je zaista jedini slučaj da imamo dobitnika koji je dao doprinos u sve tri oblasti koje mi vrednujemo – kazala je nakon zasedanja komisije direktorka Kulturnog centra, Violeta Kaplarević.

Darko Mihajlović rođen je u Kruševcu gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Prištini - odsek Istorija, a specijalističke studije završio na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Zaposlen je kao profesor istorije u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Kruševcu, gde he sa učenicima osvojio više od stotinu nagrada i priznanja. Angažovan je od Zavoda za vrednovanje kvaliteta kao saradnik na izradi udžbenika za osnovnu školu, a sam je autor više stručnih radova i knjiga: “Dvanaesti pešadijski puk Cara Lazara”, “Srpska diplomatija o događajima u Makedoniji 1903-1904. godine, “Od Kruševca preko Albanije do Pariza, sećanja dr Tihomira Protića”. Takođe, autor je više knjiga satire: “Olovkom na vihorove”, “Osmehom na vihorove”, “U vihoru misli”, izdanja Kulturnog centra Kruševac.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar