U PROTEKLOJ GODINI REALIZOVANE BROJNE AKTIVNOSTI, TEKUĆA GODINA U ZNAKU JUBILEJA

Dragan Ivanović 30-01-2023

Muzejska zbirka Trstenik, kao organizaciona jedinica Narodnog univerziteta Trstenik, 2023. godine slavi 40 godina od osnivanja. Za to vreme potpuno su formirane tri zbirke – arheološka, istorijska i etnološka. U zbirkama se nalaze brojni predmeti kojima se ilustruje bogata baština i kulturno-istorijsko nasleđe trsteničkog kraja. U protekle dve godine, 2021. i 2022, akvizicijom su u istorijsku zbirku ušli ostava srebrnog nakita iz 17. veka i pištolj Živadina Apostolovića. Nadgrobnik iz 1869. godine, kome je pretilo uništenje zbog izgradnje autobuskog stajališta prenet je u Muzejsku zbirku i na taj način trajno sačuvan, da navedemo samo najvažnije. Osim prikupljanja i čuvanja ostataka materijalne i nematerijalne baštine trsteničkog kraja, Muzejska zbirka se bavi i interpretacijom te baštine kao i izlagačkom delatnošću.

- U prethodnoj, 2022. godini realizovano je desetak izložbi različite tematike. Od istorijskih, dokumentarnih, likovnih, preko etnoloških, ekoloških i izložbi koje se bave promovisanjem književnosti i rok muzike, cilj je bio da se publici pruži što raznovrsnija ponuda. Posebno se ističe domaća izložba „Koja žena muža čuva, dobar ručak njemu kuva“. Na ovoj izložbi je predstavljena zbirka kuvarica iz etnološke zbirke tekstilnog pokućstva u okviru Dana evropske baštine.Izložba je bila povod i za predstavljanje publikacije „Knjiga za kolače. Svojina Rade Jovanović iz Odžaka“. „Knjiga za kolače“ je rukom pisana sveščica koja se sastoji od 20 listova i 73 recepta od kojih su 44 recepta za torte, 23 za sitne kolače, tri recepta za slane delicije, i po jedan recept za pitu, bombone i visok krvni pritisak. Ova publikacija predstavlja prilog gastroheritološkom nasleđu trsteničkog kraja, mali omaž svim ženama koje su ikada marljivo prikupljale recepte i svojeručno ih upisivale u neku sveščicu, ali i svakoj domaćici koja je prstima umrljanim u fil listala stranice maminog ili bakinog kuvara, ili koja danas, u moderno doba, brašnom posipa ekran pametnog telefona u potrazi za tačnom merom sastojaka one poslastice koju članovi njene porodice tako mnogo vole - rekla nam je kustos Jelena Vukčević master profesor istorije u Muzejskoj zbirci Narodnog univerziteta u Trsteniku.

Tokom 2022. publikovan je i katalog grnčarije „Od zemlje, vatre i duše“. Recenzentkinja kataloga je muzejska savetnica Biljana Đorđević iz Narodnog muzeja Srbije. U katalogu je dat pregled svih predmeta iz kolekcije grnčarije, ali osim toga, istoričarka Jelena Vukčević je u posebnom delu publikacije napisala istorijski pregled razvoja grnčarskog zanata na teritoriji opštine Trstenik čime je dat vredan prilog istoriji trsteničkog kraja u nameri da se sačuvaju podaci o ovom zanatu koji polako nestaje.Osim programa koji su održani u prostoru Muzejske zbirke, u Gradskom muzeju Vršac održana je promocija knjige o generalu Dušanu Dodiću, srpskom oficiru koji je rođen u trsteničkom selu Milutovac. Autori knjige su Duško Grbović, muzejski savetnik istoričar iz Zavičajnog muzeja Jagodina i Jelena Vukčević, kustos istoričar iz Muzejske zbirke Trstenik. Knjiga „Dušan Dodić. Ratni dnevnik“ je nastala u okviru projekta „Vek velikog rata“ koji je 2018. podržalo Ministarstvoinformisanja. Osim knjige, projekat sadrži i izložbu koja već pet godina putuje po gradovima širom Srbije.

- Takođe, tokom 2022. radilo se na osavremenjavanju i uređenju izlagačkog prostora: postavljen je nov šinski sistem za kačenje izložbi, nabavljene su moderne izlagačke vitrine i započeta je izrada gipsanih vitrina koje će činiti deo nove buduće stalne postavke. U tekućoj, 2023. godini Muzejska zbirka planira da nastavi sa izlagačkom i istraživačkom delatnošću, na sređivanju i konzervaciji postojećih zbirki, proširenju fonda predmeta. Poseban fokus će biti i na digitalizaciji zbirke fotografija kako bi se učinila dostupnom što široj publici, očuvanju industrijskog nasleđa Prve Petoletke i formiranju stalne postavke - kaže na kraju Jelena Vukčević.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar