OBELEŽAN DAN HRAMOVNE SLAVE U SELU GREVCI

N.P. 30-01-2023

U hramu posvećenom svetitelju Antoniiju prebodobnom, danas je, u prisustvu vrnog naroda i uz sasluženje jereja Srećaka Grbića, održana je liturgija i sečenje slavskog kolača čime je proslavljena hramovna krsna slava. Kolačar za ovu godinu, Dejan Milošević, preneo je domaćinstvo Stefanu Rakiću. O značaju preuzetog kolačarstva za porodicu Dragica Rakić je rekla da je ovo velika čast utoliko pre, jer će naredne godine domaćin celom selu i gostima biti uz nju njen unuk Stefan Rakić.

Ovogodišnji kolačar Dejan Milošević je veoma ponosan na ono što su svi meštani zajedno uradili za crkvu.

– Mi smo malo selo, ali su veliki domaćini. Svi pomalo i uradismo crkvu. To je velika stvar za sve meštane – kaže mMilošević.

Grevci su selo u sklopu Mesne zajednice Ribare, ima oko 325 stanovnika i poslednjih godina, polako, sinergijom meštana i lokalne samouprave se obnavlja. Rekonstruisano je školsko dvorište i izgrađeni sportski tereni, više ulica je asfaltirano i nasuti su atarski putevi. U poslednjih desetak godina meštani uz dobrovoljni rad grade crkvu posvećenu Svetom Antoniju u čijoj porti se održava tradicionalna Gulašijada. Meštani se trude da očuvaju tradicionalne vrednosti i da unaprede standarde života. Postavili su cilj da zaustave odliv mladih iz ovog sela.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar