UDRUŽENJE ZANATLIJA BAČINE PROSLAVILO ESNAFSKU SLAVU, SVETOG ATANASIJA VELIKOG

N.Petrović 01-02-2023

Sečenjem slavskog kolača u crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Bačini, Udruženje zanatlija proslavilo je esnafsku slavu, praznik posvećen zaštitniku zanatlija, trgovaca, poslastičara i pekara, Svetom Atanasiju Velikom.

Ovogodišnji kolačar Dragan Jevtić kolač je predao Slobodanu Antiću, a dugogodišnji predsednik Udruženja zanatlija Milivoje Nikolić ističe da je svojevremeno ovo udruženje brojalo i do 80 članova, malih privrednika.

- Bilo je dosta zanatlija u to vreme, petnaestak kovača, kolara, potkivača, šnajdera, svih zanata je bilo, blizu sto zanatlija je bilo u selu. Kako koja godina, taj broj se smanjivao, ali uglavnom na teritoriji opštine Varvarin, gde gravitira 21 mesna zajednica, samo naše selo slavi ovaj dan, Svetog Atanasij. Mi tu tradiciju čuvamo godinama i ne odustajemo, evo i sve više mladih ljudi se organizuje - kaže Milivoje Nikolić.

Tradicija proslavljanja esnafske slave u Bačini duga je devet decenija i ovaj praznik se proslavlja svečano od 1930. godina prošlog veka, a ono što ohrabruje to je i činjenica da i mlađe generacije lokalnih preduzetnika neguju ovu tradiciju, naglašava aktuelni predsednik Udruženja Dragan Mišković.

- Svi se trude da budu dobre zanatlije, da učestvuju sa nama ovde u ovom lepom i svečanom činu, tako da se trudimo da održavamo ovo što u Bačini traje već skoro 100 godina, da se ova tradicija ne ugasi i da traje još mnogo godina, a imamo i dosta novih i mladih članova - ističe Mišković.

Na mladima svet ostaje, ali u ovom selu postoji i berberska radnja sa iskustvom dugim punih sedam decenija koju uspešno vodi Dragiša Giša Blagojević.

- Počeo sam da radim od 1950. godine, izučio sam berberski zanat i radim i dan danas i imam po koju mušteriju, svakog dana po dve do tri mušterije. S obzirom da sam u devetoj deceniji života, radim više iz hobija i radi društva, radim punih 70 godina i jedan sam od možda najstarijih berbera u Rasinskom okrugu - rekao nam je Giša Blagojević.

Nakon sečenja slavskog kolača zanatlije su svečano proslavile svoju slavu, sa željom da broj članova udruženja okuplja sve veći broj preduzetnika.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar