KROZ PROGRAM “ZAJEDNO ZA AKTIVNO GRAĐANSKO DRUŠTVO – AKT” VLADE ŠVAJCARSKE OPREMLJEN OMLADINSKI KLUB U SELU VARVARIN

N.Petrović 02-02-2023

Povodom prezentacije projekta "Mladi se pitaju" koji realizuje Udruženje "Sejači sreće" iz Sela Varvarin, a koji je finansijski podržan od Vlade Švajcarske kroz program "Zajedno za aktivno građansko društvo - AKT", u prostorijama Omladinskog kluba u Mesnoj zajednici Selo Varvarin održan je sastanak kome su prisustvovali predsednica opštine Varvarin sa saradnicima, predstavnici Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, predstavnici AKT-a i Udruženja "Sejači sreće".

Predsednica opštine Varvarin dr Violeta Lutovac Đurđević ističe da je opština i finansijska i logistička podrška Udruženju "Sejači sreće" u njihovim aktivnostima, što dokazuju i rezultati sprovedenih aktivnosti u proteklom periodu.

- U našoj opštini sva udruženja građana mogu da konkurišu za sredstva koja obezbeđuje lokalna samouprava iz svog budžeta, a radi se o pola miliona dinara. Ono što ja, kao predstavnik lokalne samouprave, mogu da istaknem, a radi se konkretno o "Sejačima sreće", to je međusobna odlična saradnja i mi smo, kao lokalna samouprava, ispratili gotovo svaki projekat u kome su one učestvovale i one se, zaista, mogu i pohvaliti dobrim rezultatima svoje organizacije, a mi se možemo pohvaliti dobrim rezultatima njihovog rada, jer zahvaljujući njima, našoj dobroj saradnji i međusobnom razumevanju mi smo postigli da i objekat same Mesne zajednice dobije potpuno novi izgled, a koriste ga mladi, što je još i veći benefit ove naše saradnje - ocenila je predsednica opštine dr Violeta Lutovac Đurđević.

U okviru projekta, u saradnji sa opštinom Varvarin otvoren je Omladinski klub, a preko AKT projekta obezbeđen je nameštaj za ovaj prostor u kome se mladi okupljaju. Snežana Mišić Mihajlović, internacionalna tim liderka AKT projekta, kaže da je grant ovog projekta bio usmeren na formiranje Omladinskog kluba gde bi omladina Varvarina dobila mesta za sprovođenje svojih aktivnosti.

- Deo sredstava usmeren je i na izgradnju kapaciteta omladine u Varvarinu kako bi se prikupile odgovarajuće informacije i izvršila procena stanja za doprinos izradi nove Strategije za mlade i ovaj proces svakako da svi zajednički cenimo, međutim svesni smo i da se pred samim "Sejačima sreće" nalazi dosta izazova. Zadovoljni smo što su danas ovde sa nama i predstavnici lokalne samouprave, jer ispred HELVETAS-a, koji je vodeća organizacija za implementaciju AKT projekta i naše partnerske organizacije "Građanske inicijative", mi čvrsto verujemo da se samo kroz sinergiju između lokalne samouprave i organizacija civilnog društva mogu postići dobra iskustva, neke nove vrednosti, novi sadržaji i uopšte bolji kvalitet života građana - naglašava Snežana Mišić Mihajlović i podseća da je u proteklom periodu, kroz projekat AKT, kroz različite grant šeme podržano preko 200 organizacija civilnog društva.

Sastanku je prisustvovala i Melina Papageorgiu, prvi sekretar Švajcarske agencije za razvoj i saradnju. Ona je ocenila da je cilj projekta ispunjen time što je na delu prikazana dobra saradnja lokalne samouprave sa organizacijama civilnog društva.

- Ova lokalna organizacija je koncentrisana na omladinu, zapravo na njihove potrebe i sama ideja ide baš u cilju našeg projekta "Zajedno za aktivno građansko društvo", a koji se tiče saradnje lokalnih vlasti sa lokalnim organizacijama civilnog društva, a kako bi uticali na razvoj lokalnih politika kod omladine. Preko 100 mladih ljudi Varvarina je bilo konsultovano, kako bi mogao da se formuliše Nacrt lokalne Strategije za mlade i, koliko sam ja upućena, ta Strategija je u fazi usvajanja - rekla nam je Melina Papageorgiu.

Mladi ističu da im je glavna motivacija u radu vidljivi rezultati, a to su igralište, pozorišne predstave, seminari i radionice koje ostvaruju u okviru Udruženja "Sejači sreće". Milica Antić objašnjava da je osnovni cilj projekta bio da se dobije prostor gde će biti osnovan Omladinski klub.

- Omladinski klub, u čijem opremanju novim nameštajem nam je pomogao program "Zajedno za aktivno građansko društvo - AKT", je mesto gde će da se okupljaju mladi, da razvijaju svoje ideje i ciljeve. Aktivnih članova, koji dolaze na sve radionice, je između 15 i 20, a tu je i jedan broj dece koja nisu ovde stalno i dolaze kad im obaveze to dozvole. Pored radionica koje smo već odradili, kao što su komunikacija sa lokalnim samoupravama, dalji ciljevi su, pored realizacije ostalih radionica, okupljanje mladih u Klub, razvijanje ideja, rasprava o tome šta možemo dalje da uradimo za našu lokalnu zajednicu i kako možemo da doprinesemo drugima - navela je Milica Antić.

Pored novootvorenog Omladinskog kluba intenzivno se radi na poboljšanju položaja mladih u Varvarinu, a urađeno je i istraživanje na temu položaja mladih. Sve aktivnosti projekta "Mladi se pitaju", koji se realizuje od 1. septembra 2022. godine, predstavljeni su ovom prilikom.

Sastanku su prisustvovali i Dejan Milanović, zamenik predsednice opštine, Jelena Vesić, zamenica predsednika Skupštine, Marija Brajović, pomoćnica predsednice opštine Varvarin, Stefan Petković, šef kabineta predsednice opštine, Biljana Đusić Radmilović, portfolio menadžer Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, Marko Rakić savetnik na AKT projektu, Vesna Miladinović, predsednica Udruženja "Sejači sreće" i Vesna Marković, koordinator programskih aktivnosti "Sejači sreće".




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar