ZEMLJORADNIČKA ZADRUGA KONJUH NASTAVLJA SA RAZVOJEM

N.P. 02-02-2023

Zemljoradnička zadruga "Kalemar" iz Konjuha više od veka postoji i posluje na prostoru Balkana i Evrope sa promenljivim uspehom. Pred sam početak ratnih dejstava na prostoru Ukrajina i Rusije, ovaj kolektiv je izvozio voćno-sadni materijal u količinama koje su se približile onim iz zlatnog doba "zelenog plana" sedamdesetih godina prošlog veka.

Po rečima direktora Zemljoradničke zadruge "Kalemar", Dragana Vulića, situacija se poboljšava. Otvoreno je predstavništo u Vidinu u susednoj Bugarskoj i povećava se izvoz u Evropsku uniju. Tržište Ruske federacije zamenjuju tržištem u Evropi i na Balakanu. Kada je domaće tržište u pitanju, u okviru 64 prodajna mesta, „Kalemar“ je zastupljn na prostoru čitave države.

U Lazarevcu su domaćini poznati po proizvodnji voćno-sadnog materijala koji plasiraju i na inostrano i na domaće tžište. Poznatiji u selu je Zoran Miletić, koji je član Skupštine Zemljoradničke zadruge "Kalemar" iz Konjuha. On sam na 5 prodajnih mesta, uglavnom u Zapadnoj Srbiji, razmenjuje iskustva i u potpunosti ispunjava uslove koje diktira tržište. Inače, ova društvenoodgovorna firma za svu decu rođenu u prethodnoj godini na teritoriji Konjuha, pripremi za Svetog Savu prigodne poklone.

U 2021. godini pripremili su za 4 novorođenčeta, dok je za 2022. godinu pripremljeno 7 prigodnih poklon paketa. Takođe, slavodobitniku Svetosavske nagrade daruju pokolon paket sa prigodnim sadržajem potrebnim za učenje i usavršavanje. Ove godine to je Tara Rakić učenica 8/2 Osnovne škole Brana Pavlović iz Konjuha.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar