U MUZEJSKOJ ZBIRCI USKORO REPREZENTATIVNA POSTAVKA O KRALjICI DRAGI

Dragan Ivanović 03-02-2023

Ljubitelji izložbi imaće priliku da, posle njenog otvaranja 7. februara u 19 sati, pogledaju ovu reprezentativnu postavku u Muzejskoj zbirci u Trsteniku.

Život lepe i načitane Rudničanke, koja rano stupa u brak povinujući se očevoj volji na uštrb devojačkih snova, rano postaje udovica i posle smrti roditelja preuzima brigu nad mlađim sestrama i braćom, dobija nove tokove stupanjem u službu kraljice Natalije. Naklonost i ljubav mladog srpskog kralja bila je svojevrsna kompenzacija za prevremene životne nedaće. Trenutno zadovoljstvo kraljevskog života, okončano je krvavim krajem koji je, ujedno, označio i kraj epohe Obrenovića. Takav život, ili bar jedan od njegovih segmenata, više je nego podesan da se pretoči na celuloidnu traku, roman ili izložbu.

- Muzej rudničko-takovskog kraja posvetio je pažnju znamenitoj sugrađanki, unuci Nikole Milićevića Lunjevice, obrazovanoj, a skrajnutoj kraljici Dragi, koja je promenila srpsku istorijsku scenu. Kao nemi posmatrači istorije, naš zadatak je kao i uvek da predstavimo činjenice, a to su ovog puta postavkom učinili viši kustosi Ana Ranković i Aleksandar Marušić, predstavivši, pre svega, tužan istorijski momenat Majskog prevrata, ali ne zaboravivši sve ono zbog čega je Draga Obrenović – naša sugrađanka kraljica Draga - rekla nam je kustos Jelena Vukčević, master profesor istorije u Muzejskoj zbirci Narodnog univerziteta u Trsteniku.Ona na kraju poziva sve građane da dođu i posete ovu istorijsku postavku .

- Zahvaljujemo se dr Ani Stolić, gospodinu Dejanu Vukeliću, Sigolen Franš d`Epere Vujić, Stojanu Brzaku, kao i mnogobrojnim ustanovama kulture, nauke i prosvete, koji su nesebičnom pomoći doprineli da postavka o kraljici Dragi na najbolji način sagleda činjenice i predstavi njen život' - kaže Jelena Vukčević.

Ova izložba biće otvorena do 3. marta ove godine.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar