“DEČIJE IGRALIŠTE U BAČINI ZA NASMEJANU DECU”: ODRŽANE RADIONICE NA TEMU EKOLOGIJE U OŠ “SVETI SAVA”

tekst/foto: N.Petrović 24-05-2023

Zahvaljujući finansijskim sredstvima koje je Opština Varvarin dobila od strane programa Evropske unije, EU PRO Plus, Bačina je pre šest meseci dobila novo, moderno, dečije igralište, potpuno opremljeno najnovijim mobilijarom, parkovskom površinom i pametnom solarnom klupom. U okviru ovog projekta planirane su i ekološke radionice sa decom predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta koje su u OŠ “Sveti Sava” realizovane 18. i 23 maja.

Projekat “Dečije igralište u Bačini za nasmejanu decu” su u partnerstvu realizovali Opština Varvarin i Udruženje “Evrokontakt” iz Kruševca. Nenad Krstić iz “Evrokontakta” objašnjava da su u okviru projekta predviđene i aktivnosti koje su realizovane u školi u Bačini, a koje imaju za cilj da novoizgrađeno igralište doprinese i boljem kvalitetu života, kako u samoj Bačini, tako i u okolnim selima.

- Održali smo radionice na temu ekologije sa decom predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta i primetili smo zaista fascinantan nivo znanja te dece i njihovo poznavanje pojmova iz te oblasti, koliko je njima poznato šta je reciklaža, kako se i gde se baca otpad, tako da su nas poprilično iznenadili. Ideja svega toga što radimo je da se dečije igralište što duže koristi, da postane vlasništvo stanovnika Bačine, pogotovu dece, da vode računa o tome, jer je to dosta skupa stvar i teško bi lokalna samouprava ponovo mogla da pronađe sredstva da to renovira. Zato igralište mora da se čuva, a samo igralište pruža mogućnosti da se organizuje različit dodatni sadržaj u prirodi, pogotovu kad je lepo vreme za razne dečije radionice iz oblasti ekologije, zdravih stilova života, bavljenja sportom - rekao nam je Nenad Krstić.

U okviru projekta je urađeno parterno uređenje cele površine (oko 29 ari), posađena je trava, postavljene su staze sa klupama i kantama za otpatke. Samo dečije igralište ima 200m2 i sadrži dve ljuljaške, od kojih je jedna specijalna inkluzivna, po jedna penjalica, vrteška, klackalica i multifunkcionalna igračka sa toboganima, sve na mekoj podlozi od reciklirane gume.

Dečije igralište je u potpunosti izgrađeno u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta koji je donelo Ministarstvo privrede u 2019. godini, gde su propisani zahtevi za zaštitu zdravlja i bezbednosti koji se odnose na potrebne površine i opremu za javna dečija igrališta. Ono ima inkluzivni karakter i namenjeno je za korišćenje i od strane osoba sa invaliditetom, koje imaju ravnopravan i adaptiran pristup svim sadržajima, uključujući i posebnu ljuljašku namenjenu osobama sa invaliditetom.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar