POČELO „PROLEĆE RIBARSKE BANJE“

Tekst/foto: J.Marković 29-05-2023

Ribarska Banja, već 34 godine okuplja akademske umetnike iz zemlje, ali i inostranstva, koji, inspirisani prirodnim lepotama Ribarske Banje i okoline, u okviru likovnih kolonija stvaraju neprocenjiva umetnička dela.

Na ovogodišnjoj koloniji „Proleće Ribarske Banje“ svoja umetnička dela stvaraće devet umetnika, koje je ove godine selektovao Miroljub Filipović Filimir, multimedijalni umetnik, član Udruženja likovnih umetnika Srbije.

- Ovogodišnja kolonija sastavljena je od devet učesnika, i to su učesnici koji pripadaju svim generacijama od najmlađih do onih najstarijih. Ja sam se opredelio za one moje kolege u čije stvaralaštvo i čiju umetničku poetiku verujem i siguran sam da će oni ostaviti dobra dela i da će obogatiti inače veliki fundus ove značenje kolonije koja je, čini mi, 35. po redu. Pre par decenija, ove kolonije su uglavnom bile tematske, posvećene pejzažima i nekim drugim portretima, ali sam smatrao da umetnik može da ostavi najbolji deo sebe samo ako radi slobodno i ako radi onako kako on misli da je najbolje. U tom smislu će se oni truditi i što mi je posebno važno mislim da su karakteri i ponašanje mojih kolega, koje jako dobro znam, takvi da će atmosfera biti za primer i za poštovanje – kazao je na početku kolonije Miroljub Filipović Filimir, multimedijalni umetnik.

Otpočele pre više od tri decenije na inicijativu pet zaljubljenika u umetnost i samu Ribarsku Banju, likovne kolonije svake godine privlače sve veći broj umetnika i ljubitelja umetnosti, a svakako su izdvojile ovo lečilište i na kulturnom nebu Srbije, kaže jedan od osnivača, profesor doktor Milivoje R. Jovanović.

- Mi smo od dolaska Dušana Šokorca na čelo Ribarske Banje počeli da organizujemo i prolećnu likovnu koloniju, uz onu jesenju, ali meni je bitno da se 34 godine već u Ribarskoj Banji odvija jedan intenzivan kulturni život, a pozebno zbog toga što ovde dolaze uglavnom i skoro uvek su dolazila velika likovna imena i što smo uspeli da tu mapu proširimo na skoro celu Srbiju počev od najjužniji naših nekih teritorija i gradova i mesta do recimo gore Subotice. Evo sada, na primer imamo slikara koji je došao iz Vrdnika što je za mene lično veoma važno i dragoceno za Ribarsku Banju, jer ćemo imati sad jedan rukopis slikara koji radi u jednom sasvim drugačijem ambijentu, ima jednu drugačiju likovnog vokaciju i sa tim se obogaćuje naš fundus slika i uopšte obogaćuje se naše iskustvo sa slikarima – istakao je profesor doktor Milivoje R. Jovanović.

Likovna kolonija „Proleće Ribarske Banje“ uvod je u ono što nas očekuje tokom „Kulturnog leta“ koje se svake godine organizuje u ovoj banji.

- Krećemo sa ovom likovnom kolima proleće Ribarske banje za koju ja da budem iskren sam nešto više vezan, s obzirom da sam sa članovima Saveta kolonije, gospodinom profesorom Jovanovićem, Pavlom Naskovićem i Goranom Ćeličaninom inicirao pokretanje te prolećne kolonije. Ovo je danas ujedno i otvaranje „Kulturnog leta“ Ribarske Banje, tokom kog godinama unazad u toku nedelje dva tri puta organizujemo neka dešavanja. U okviru ovogodišnji kulturnog leta kao i obično biće sadržaja muzičkih, kulturnih, sportskih, ono tradicionalno što je to su „Vuletovi dani“ i „Etno festival hrane i starih zanata“, a u toku su pregovori oko manifestacije „Izbor za miss Srbije“ – naveo je Dušan Šokorac, direktor SB „Ribarska Banja“.

Umetnička galerija Specijalne bolnice Ribarska Banja raspolaže sa više stotina umetničkih dela, a sama likovna kolonija u Ribarskoj Banji, organizuje se dva puta godišnje, u proleće i na jesen.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar