BEZBEDNOST DEČIJIH IGRALIŠTA

M.A. Izvor RPK KŠ 29-05-2023

U Regionalnoj privrednoj komori u Kruševcu održan je sastanak - radionica o temi "Bezbednost dečjih igrališta".

Predavač - Zoran Bakić, predsednik Posebne radne grupe Sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda Ministarstva privrede Republike Srbije, najavio je do kraja godine usvajanje novog Pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta, koji će obuhvatiti i igrališta u zatvorenim prostorima – dečijim igraonicama, tržnim centrima, aerodromima.

Sva dečja igrališta moraju da ispunjavaju zahteve u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta.

Naime, Ministarstvo privrede je u avgustu 2018. godine donelo, a u junu 2019. unapredilo Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta. Ovim tehničkim propisom se po prvi put u Republici Srbiji propisuju zahtevi za bezbednosti dečjih igrališta u pogledu opreme, materijala, projektovanja i izrade samog igrališta, a koji su zasnovani na evropskim standardima.

Pravilnik se primenjuje na sva javno dostupna dečja igrališta na otvorenom prostoru, postavljena posle 23. novembra 2018. godine, dok je za dečja igrališta koja su izgrađena pre ovog datuma propisan prelazni period od 3 godine, kako bi se ona usaglasila sa zahtevima Pravilnika najkasnije do 23. novembra 2021. godine.

Ovim pravilnikom propisani su bitni zahtevi za zaštitu zdravlja i bezbednosti koji se odnose na potrebne površine i opremu za javna dečja igrališta, postupci ocenjivanja usaglašenosti, sadržina tehničke dokumentacije, sadržina deklaracije o usaglašenosti kao i drugi zahtevi i uslovi koji moraju biti ispunjeni pri upotrebi dečjih igrališta. Kako su u implementaciji Pravilnika i nadzora nad radom imenovanih tela identifikovane tačke koje izazivaju najviše nedoumica među svim zainteresovanim stranama, u saradnji Ministarstva privrede i Privredne komore Srbije, održava se niz radionica namenjenih proizvođačima, uvoznicima i zastupnicima opreme i podloge za dečija igrališta. Pored privrednih subjekata, u radu radionica učestvuju i predstavnici lokalnih samouprava zaduženi za javne nabavke, komunalne službe - inspekcije, imenovana tela, predškolske ustanove, kao i druge zainteresovane strane koje primenjuju Pravilnik.

Kroz interaktivnu komunikaciju, učesnici radionice imali su priliku da dobiju odgovore na brojne nedoumice i nejasnoće u primeni Pravilnika koji treba da uvede red u ovoj oblasti i standardizuje kvalitet opreme i podloge na dečjim igralištima, u cilju postizanja najviših bezbednosnih zahteva u savremenoj praksi.

Jedan od razloga pokretanja kampanje organizovanja radionica na ovu temu su i planirane aktivnosti tržišne inspekcije Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine u kontroli bezbednosti opreme i podloga za dečja igrališta.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar