U MUZEJSKOJ ZBIRCI IZLOŽBA POVODOM 40 GODINA POSTOJANjA U OKVIRU NARODNOG UNIVERZITETA

tekst/foto: Dragan Ivanović 02-06-2023

Srednjovekovni mač, srebrno oglavlje, parfem iz 1953. godine, alat za ispiranje zlata – samo su neki od zanimljivih predmeta izloženih u Muzejskoj zbirci Narodnog univerziteta Trstenik u okviru izložbe „40 za 40“ koja je u maju mesecu bila otvorena povodom republičke manifestacije „Muzeji za 10“. Izložba predstavlja 40 najreprezentativnijih predmeta iz arheološke, istorijske i etnološke zbirke Muzejske zbirke. Pred zaposlenima u Muzejskoj zbirci je bio težak zadatak jer je trebalo odabrati 40 predmeta koji ilustruju prošlost i bogato kulturno-istorijsko nasleđe trsteničkog kraja među fondom od preko 3.000 predmeta.

- Povod za izložbu je 40 godina od osnivanja Muzejske zbirke kao organizacione jedinice Narodnog univerziteta Trstenik, odnosno 40 godina organizovanog prikupljanja, čuvanja, obrade i izlaganja pokretnih kulturnih dobara opštine Trstenik. Posetioci izložbe imaju priliku da prošetaju kroz prošlost trsteničkog kraja i pogledaju neke od najzanimljivijih eksponata. Među 40 izloženih predmeta najstariji je mamutov zub, iz perioda pleistocena, star 150.000 godina. Osim mamutovog zuba, izloženi su i predmeti koji su nastali u procesu ljudskog rada, i to su predmeti koji potiču sa arheološkog nalazišta Šljivik u selu Stragari, predmeti su stari 6.000 godina i ilustruju život prih stanovnika trsteničkog kraja - kaže Jelena Vukčević kustos,master profesor istorije u Muzejskopj zbirci.

Osim predmeta iz perioda neolita, izloženi su i predmeti koji ilustruju kulture drugih naroda i država koje su u nekom istorijskom momentu naseljavale teritoriju opštine Trstenik ili samo prolazile ovuda, pa tako je izložen i keltski karičasti novac (u obliku karike) iz perioda gvozdenog doba (koji predstavlja preteču monetarnog sistema u periodu robno-novčane razmene), rimsko prstenje, bravica za kovčežić i fibula, srebrna tetradrahma Aleksandra Makedonskog, novčić Vuka Brankovića, srednjovekovni prsten, srednjovekovni mač (druga polovina 12. veka). Iz perioda osmanske vlasti u ovim krajevima izloženo je mesingano kandilo iz 17. veka, srebrno oglavlje sa poludragim kamenjem, turski srebrni novac i keramička lula, kao i libade vezeno srmom i pafte (ručno izrađena kopča za kaiš).

- Iz 20. veka su izloženi predmeti ikona Svetog Save koju je 1914. godine prestolonaslednik Aleksandar poklonio Slavku Petroviću, učeniku 3. razreda gimnazije u Trsteniku, sa posvetom/rukopisom prestolonaslednika na poleđini, metalna damska torbica od alpaka srebra, puder iz 1920-ih, parfem iz 1953. - pojašnjava nam Jelena Vukčević i na kraju dodaje da je povodom Evropskog dana muzeja, 18. 5. 2023. održana radionica „Muzejski predmet kao istorijski izvor“.

Radionici su prisustvovali učenici 6. i 8. razreda istorijske sekcije OŠ „Miodrag Čajetinac Čajka“ sa nastavnicom istorije Verom Koprivicom. Osnovna ideja radionice je da učenicima predstavi kako muzejski predmet, kao materijalni istorijski izvor, može da pruži svedočanstvo o različitim događajima, procesima i pojavama koje su se tokom istorijskog trajanja odigravale na teritoriji opštine Trstenik.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar