Tokom letnjih meseci aktuelne su takozvane sezonske infekcije, od kojih su najčešće one koje izazivaju brojne stomačne tegobe. Zašto se javljaju i kako se zaštiti, odgovore smo potražili od doktora Nikole Jovanovića, specijaliste interne medicine i gastroenterologa iz Doma zdravlja Sloga medik u Kruševcu. Po rečima našeg sagovornika stomačne infekcije izazivaju česte tečne stolice, malaksalost, koju ne retko prati i povišena temperatura, a ovako ujedinjeni simptomi mogu biti znaci trovanja salmonelom, koja se u najvećem broju slučajeva dobija od nepravilno čuvanih namirnica. Salmonelu mogu preneti i insekti koji su bili u kontaktu sa nekom namirnicom. Tokom leta treba jesti sezonske namirnice, ali veoma brižljivo oprane i čuvane, a meso i jaja moraju biri termički obrađeni. Ukoliko do neželjenih zdravstvenih tegoba dođe, ne treba se sam lečiti, već se obavezno obratiti izabranom lekaru, zato što pored sezonskih infekcija cirkulišu i drugi virusi, a udruženi sa stomačnim mogu dovesti i do neželjenih posledica. Ono što je važno ako dođe do dijareje i povraćanja svaka kućna apoteka treba da ima aktivni medicinski ugalj, a to je najbrže i veoma efikasno sredstvo i sprečavanju stomačnih tegova. Ako Vam je lekar prepisao antibiotike, nakon urađenog biograma, ne zaboravite da uporedo pijete i probiotik, koji obezbeđuje očuvanost crevne flore. Stari ljudi i bebe, tokom leta dehidriraju, jer piju manje tečnosti, a onda se savetuju gotove supice koje nadokađuju izgubljene elektrolite. Bakterija koja napada ovu grupu- najstarije i najmlađe zove se klostridija i veoma je uporna, a njeno lečenje sprovodi se pod budnim nadžorom lekara gastroenetereloga i infektologa. Zaključak bi bio, dodaje doktor Jovanović, dobro pranje voća i povrća, ponekad i u rastvoru sode bikarbone, ako se sumnja na proizvode tretirane hemijskim sredstvima, a jaja, meso i mlečni proizvodi moraju se čuvati u frižideru, termički obrađeni i treba ih utrošiti u što kraćem vremenskom roku. Povećan unos tečnosti obavezan je za sve generacije.
















Ostavite komentar