ĐACI U ŠKOLE, ZIMNICA U TEGLE

J.M. 18-09-2023

Bliži se jesen i već se u vazduhu može da osetiti miris pečenih paprika. Nekako je u našoj tradiciji postalo pravilo da se s polaskom dece u škole intenzivira i pripremanje zimnice, pa su ljubitelji džema već izdvojili tegle u kojima će se uskoro naći prave poslastice od šljiva, kajsija, šipka, a nikako ne smemo zaboraviti ni krastavčiće, mešanu salatu, pinđur...

Ono što se, ipak čini, jeste da će se ove godine zimnica spremati nešto skromnije. Na kruševačkoj pijaci nekada se dnevno prodavalo na stotine kilograma paprike, paradajza, karfiola i kornišona za zimnicu, kao i kupusa za kišeljenje, a danas je slika nešto drugačija. Tezge su se proredile, a prodavci kažu da je isti slučaj i sa kupcima.

„Jako malo spremaju zimnicu, ljudi nemaju para, svakome se sviđa, vide, pogledaju, pitaju za cenu, ali nemaju para“, kaže Nada Krstić iz Hajduk Veljkove i dodaje da se cene nisu menjale od prošle godine.

Neke domaćice već su ugrabile rano sezonsko voće, pa je po koja tegla slatka i džema već spremna, a sada je, kažu, na red stigao ajvar i slana zimnica.

„Ja mislim da je još i rano. Bilo je dosta toplo, biće tamo krajem septembra, oktobra, tad najviše kreće zimnica. Kad stigne karfiol, brokoli, sve da ima...plavi patlidžan za ajvar“, dodaje Milka Arsić sa Begovog brda.

Oni koji se odluče da spremaju ajvar, za kilogram paprike moraće da izdvoje od 100 do 190 dinara po kilogramu, dok je prosečna cena paradajza oko 150 dinara. Ipak, građani kažu da cene i nisu nisu toliko visoke s obzirom na lošu godinu i isto toliko loš prinos kulture, ali su ipak saglasni da se ne isplati spremanje zimnice.

„Ne može se to porediti s onim iz marketa, ako uzmete kvalitetne sastojke, sigurno je skuplje“, kaže jedna Kruševljanka, dok njen komšija dodaje: „Ako uopšte bude zimnice u marketima, dosta je loša godina“.

Dobre domaćice, pak, onima koji se odluče da spremaju zimnicu kod kuće odaju i par saveta:

Uvek kupujte zrelo, sveže povrće i seckajte ga i čistite povrće neposredno pre nego što ga kiselite ili kuvate. Posuđe, šerpe i pribor koji se koristi pri spremanju, mora biti potpuno čisto, a tegle i poklopci oprani vrelom vodom i sterilisani. Nakon što ih napunite, okrenite poklopljene teglice naopako, da sav vazduh iz teglica izađe, a ovo će vam dodatno sačuvati zimnicu.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar