PREDŠKOLCI VRTIĆA LEPTIRIĆ UKRASILI GRADSKI AUTOBUS

J.M. 19-09-2023

U okviru Evropske nedelje mobilnosti, tokom koje se na teritoriji čitavog grada sprovode brojne aktivnosti pod sloganom „Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju!, predškolci vrtića „Leptirić“ ukrasili su svojim crtežima autobus gradskog saobraćaja. Kako kažu iz „Jugoprevoza“, ovaj „šareni autobus“ saobraćaće gradskim linijama, a želja je da se građani Kruševca podstaknu da što više koriste alternativne vidove kretanja, kao i javni prevoz.

- Trudimo se da ovu promociju odradimo što bolje, da ljudi koriste alternativni saobraćaj, nevezano da li će odabrati pešačenje, bicikle ili javni prevoz, a sve kako bi se gužve u gradu smanjile, kako bi se broj automobila smanjio, jer je gustina saobraćaja sve veća – kaže Predrag Momirović, šef gradskog i prigradskog saobraćaja „Jugoprevoza“ Kruševac.

U aktivnosti koja nosi naziv „Naš šareni autobus“ učestvovala su deca četiri pripremne predškolske grupe vrtića „Leptirić“ PU „Nata Veljković“.

- Pošto su ovo pripremne predškolske grupe, mi smo sa njima dugo učili o ekologiji, tako da oni dosta znaju, a sada smo malo utvrdili šta znači biti mobilan, mobilno se kretati, šetati, voziti bicikle ili trotinete – navodi Snežana Anđelković, vaspitač pripremne predškolske grupe.

Crtežima kojima su ukrasili autobus, mališani su ilustrovali svoj put do vrtića.

- Crtali smo ulicu kako dolazimo u vrtić, kako se krećemo trotinetima i skejtovima. Crtali smo sredstva koja ne zagađuju vazduh – kažu uglas mališani.

Sam autobus pripada redu onih sa nižom emisijom štetnih gasova.

- Ovde možete videti autobus na CNG pogon. To su autobusi novije generacije koji imaju znatno manju emisiju štetnih gasova, negde i do 80 odsto. Mi trenutno imamo 12 ovakvih vozila, a plan je da do kraja godine nabavim još osam. Neki generalni plan je da sva dizel vozila u gradskom prevozu zamenimo onima koji, uz manju emisiju štetnih gasova, imaju i manji stepen buke – objašnjava Momirović iz „Jugoprevoza“ Kruševac.

Za neke od mališana ovo je bio i prvi put da uđu u autobus, te je i ushićenje tokom akcije bilo još veće.
Ukupno komentara 0

Ostavite komentar