RUKOVODSTVO GRADA PEŠAKA NA POSAO, ODNOSNO AUTOBUSOM I BICIKLOM

Tekst: N.Popović, Foto: J.Marković 22-09-2023

U skladu sa sloganom ovogodišnje Evropske urbane mobilnosti “ Krećimo se kvalitetnije-Štedimo energiju”, rukovodstvo grada na čelu sa gradonačelnicom Jasminom Palurović, a u duhu programa Nedelje mobilnosti “Dan bez automobila”, došli su na posao pešaka, odnosno autobusom i biciklom.

-Mi u Kruševcu se trudimo da ispoštujemo sve odredbe akcije Evropske nedelje mobilnosti, a to se i prepoznaje jer smo u vrhu, dobili smo I nagradu 2019. Godine-navodi gradonačelnica Jasmina Palurović, i dodaje - U poslednje vreme smo se, kao rukovodstvo grada, potrudili da uspostavimo infrastrukturu prilagodjenu biciklistima I pešacima, a kada su naši sugradjnai automobilisti u pitanju izgradili smo više parkinga I možemo se pohvaliti dovoljnim parking mestima na široj teritoriji grada. Nagradu koju smo dobili 2019. godine za naš doprinos u Nedelji mobilnosti shvatili smo kao obavezu I svake naredne godine učinili smo više. Nadam se da će ovogodišnji trud biti prepoznat - zaključila je gradonačelnica Palurović koja je na posao došla peške.

Ove godine nizom akcija, programa i radionica u kojima su učestvovali gotovo svi relevantni subjekti u gradu, a koji su prilagodjeni svakoj generaciji i svim uzrastima, Nedelje Urbane mobilnosti traje do 23. septembra. Dan bez automobila značio je zameniku gradonačelnice Aleksandru Jovanoviću da na posao dodje autobusom.

-Nije mi teško da dolazim na posao autobusom. Mislim da se na ovaj način pokazuje , ne samo da smo ekološki svesni, već i da shvatamo da je važno da budemo deo naroda- rekao je Jovanović i dodao da svaka nagrada koja je uručena Kruševcu u periodu za nama a tiče se povećanja stepena ekološke svesti i savesti je vetar u ledja da radimo još više-rekao je Jovanović.

Dolazak bicikolom na posao za pomoćnika gradonačelnice za omladinu i sport Vladimira Petrovića je od skoro svakodnevica.

-Do pre par meseci na posao sam isključivo dolazio pešice. Sada imam bicikl i njime dolazim na posao. Kao grad smo se potrudili da stvorimo bolje uslove za vožnju bicklom ali smo se potrudili da napravimo skejt i pamtrek stazu. Apelujem na sve sugradjane da se više bave sportom, a imaju uslove, jer smo se kao grad potrudili da u svakom naselju imaju sportske terene, i da se što više kreću pešice odnosno biciklom- zaključio je Petrović.

Pomoćnik gradonačelnice za ekologiju i održivi razvoj Ivan Parezanović na posao u zgradu Gradske uprave dolazi isključivo pešice.

-Nije samo danas kada je dan bez automobila već svaki dan dolazim peške. Drago mi je što su kolege prihvatili akciju i što je sve više onih koji pešače -napominje Parezanović Akcija urbane mobilnosti je dobra u gotovo svim segentima. Ja bi apelovao da se u svakom pogledu prihvatimo ekoloških standarda i u vreme Urbane mobilnosti ali i svakoj drugoj ekološkoj akciji - zaključio je Parezanović

Tokom Evropske nedelje mobilnosti u periodu od 19 do 22 časa od raskrsnice Topličine i Vidovdanske ulice do Trga kosovskih junaka, uvedena je pešačka zona i zabranjen je saobraćaj za automobile.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar