REKORDAN BROJ IZLAGAČA I POSETILACA NA ETNO FESTIVALU

N.Petrović 25-09-2023

XII Etno festival u Varvarinu okupio je ove godine veliki broj izlagača iz opština Rasinskog okruga, ali i iz Srbije. Predstavila su se Udruženja, Turističke organizacije, pojedinci iz Kruševca, Ribarske Banje, Rekovca, Despotovca, Jagodine, Paraćina, Bora, Niša, Leskovca, Prokuplja, Kragujevca, Trstenika, Aleksandrovca, Brusa, Ćićevca…

Festival je otvorila predsednica opštine dr Violeta Lutovac Đurđević najavivši defile predškolaca Predškolske ustanove “Naša radost” poručivši da upravo zbog njih postojimo i oni pokreću i daju pečat lepote celoj opštini Varvarin. Ona je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je ovogodišnji Etno festival, 12. po redu, okupio najveći broj izlagača i posetilaca.

- Drago mi je što je ovogodišnji Etno festival jedan od najposećenijih Etno festivala u organizaciji Opštinske uprave i lokalnog rukovodstva. Drago mi je da smo uspeli, svi zajedno, da oteramo oblake i pozivam vas da danas učestvujete svi aktivno, da obavezno probamo specijalitete, naravno i gulaš i da svi uživamo u koncertu koji je poklon opštine Varvarin građanima naše opštine, ali i svim gostima, sa gospodinom Radišom Uroševićem - poručila je predsednica opštine dr Violeta Lutovac Đurđević.

Okupljenim građanima obratio se i pomoćnik ministarke poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za ruralni razvoj Aleksandar Bogićević istakavši da država i ministarstvo podržavaju sve manifestacije koje neguju narodno stvaralaštvo i promociju lepota svih krajeva Srbije. On je naglasio da je veoma lepo kada se iz Beograda u Varvarin odnedavno dođe za manje od dva sata, novim i prelepim auto-putem.

- Ministarstvo poljoprivrede podržava ovakve manifestacije koje se bave očuvanjem tradicije. Ono što je nama najpotrebnije sada, to je da očuvamo svoju tradiciju i da budemo jedinstveni i zato vam sve najbolje želim i da ova naša deca imaju lepu budućnost i zato živela deca, živeo Varvarin i živela Srbija - poručio je Aleksandar Bogićević.

Nakon defilea predškolaca nastupila su kulturno-umetnička društva iz opštine Varvarin, “Vuk Karadžić” iz Orašja, “Kolo” iz Obreža, “Dejan Miletić” iz Bačine, “Boško Jugović” iz Bošnjana i “Jovan Kursula” iz Sela Varvarin, a zatim je predsednica opštine dr Violeta Lutovac Đurđević, sa pomoćnikom ministarke poljoprivrede Aleksandrom Bogićevićem i narodnom poslanicom Nevenom Đurić, obišla sve izlagače i zahvalila im se na učešću u XII Etno festivalu.

XII Etno festival uveličala je i legenda narodne muzike, poznati estradni umetnik Radiša Urošević koji je održao solistički koncert, uz pratnju orkestra Milana Jovanovića Kute i Alekse Stevanovića i sa gostima, mladim nadama narodne muzike, Jakovom i Rastkom Jovanovićem – Kutićima! Šumadinac od glave do pete i devojče iz Pomoravlja igrali su kolo u centru Varvarina!

Nakon koncerta, predsednica opštine uručila je nagrade najboljim ekipama koje su se takmičile u kategorijama: Tradicionalna srpska trpeza; Peciva, torte i kolači; Zimnica; Temnićki kotlić; Čuvamo stare zanate; Pića srpskih domaćina; Srpski pčelar; Najlepši štand. Specijalne nagrade uručene su školama iz temnićkog kraja i Predškolskoj ustanovi “Naša radost”, a specijalnu nagradu za najmasovniji štand i promociju tradicije dobila je Unija žena SNS Rasinskog okruga.

U kategoriji “Proizvodi od meda i čajevi” prvo mesto osvojila je Poljoprivredno-veterinarska škola sa Domom učenika iz Rekovca, najukusniji kotlić skuvala je ekipa “Bistrički vukovi” iz Petine, najukusnija slana tradicionalna srpska jela i peciva pripremila je ekipa “Bistričke čarolije” iz Dvorana, a najukusnija slatka tradicionalna srpska jela i peciva pripremila je Zorica Žižić iz Leskovca.

U kategoriji slatke tradicionalne zimnice srpskih domaćica prvo mesto pripalo je ekipi “Fruktis” iz Varvarina, Udruženje žena “Slatki zalogaj” iz Rekovca osvojilo je prvu nagradu za najbolje pripremljenu slanu tradicionalnu zimnicu srpskih domaćica, a u kategoriji “Čuvari starih zanata” prvo mesto, u velikoj konkurenciji, osvojila je Tkačka radionica “Etno stil Gočmanac” iz Kragujevca.

Najbolja vina, likere i rakiju predstavila je ekipa “Izbenički mungosi” iz Izbenice, najraznovrsniji štand imala je OŠ “Sveti Sava” iz Bačine, a najoriginalniji Srednja škola Varvarin. Za najlepši štand proglašena je prezentacija “Izbeničkih mungosa”, koji su imali i najmlađeg člana ekipe na ovogodišnjem Etno festivalu.

Etno festival, koji opština Varvarin organizuje u okviru obeležavanja 23. septembra, Dana opštine i godišnjice Varvarinske bitke, posetili su i predsednica opštine Trstenik Milena Turk, član Izvršnog odbora Glavnog odbora Srpske napredne stranke Nenad Dejanović, predstavnici javnog, kulturnog i političkog života Rasinskog okruga.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar