SVETOSAVSKA NAGRADA PROF. DR IVANU FILIPOVIĆU, DEKANU POLJOPRIVREDNOG FAKULTETA

12-01-2024

Prof. dr Ivan M. Filipović, vršilac dužnosti Dekana Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu ovogodišnji je dobitnik Svetosavske nagrade, koju po tradiciji dodeljuje Kulturni centar Kruševac i Kruševačka Eparhija.

Odluku da ovogodišnji laureat bude prof. dr Ivan Filipović, Savet za dodelu Svetosavske nagrade doneo je jednoglasno ističući da se profesor Filipović izdvojio brojem predloga, ali pre svega, bogatom akademskom biografijom.

- Profesor doktor Ivan Filipović u obrazovanju je oko 40 godina i to kako u osnovnom, srednjoškolskom, tako i univerzitetskom. Tokom ovog perioda dao je značajan doprinos razvoju obrazovanja na svim obrazovnim nivoima, ne samo u Kruševcu već i u Rasinskom okrugu, imajući posebno u vidu značaj osnivanja i uspostavljanja rada Poljoprivrednog fakulteta, koji će u budućnosti biti jedan od glavnih nosilaca razvoja Kruševca i Rasinskog okruga, a kroz generacije studenata koje se na njemu školuju. Profesor doktor Ivan Filipović dao je veliki doprinos akreditaciji ove visokoškolske ustanove, studijskih programa osnovnih i master akademskih studija, kao i akreditaciji Poljoprivrednog fakulteta kao naučnoistraživačke organizacije, a što će učešćem u projektima, saradnjom sa naučnim institucijama i poljoprivrednim sektorom doprineti razvoju nauke i poljoprivrednog sektora u Kruševcu, Rasinskom okrugu i centralnoj Srbiji – kazala je, obrazlažući odluku, direktorka Kulturnog centra Kruševac, Violeta Kaplarević.

Prof. dr Ivan M. Filipović rođen je 1959. godine u Kruševcu gde i danas živi. Zaposlen je na Univerzitetu u Nišu u zvanju redovni profesor za polje prirodno-matematičkih nauka.

Osnovnu školu i Gimnaziju je završio u Kruševcu. Studije Geografije započeo je 1979. god. na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu (Odsek za geografiju) i diplomirao je za tri godine studija (proglašen je za studenta generacije školske 1979/80 godine). Magistarske studije je završio na postdiplomskim studijama Geografskog fakulteta, gde je i odbranio doktorsku disertaciju.U zvanje docenta izabran je 2000. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Nišu, 2005. godine je stekao zvanje vanredni profesor, a 2010. godine Senat Univerziteta u Nišu ga bira u zvanje redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u oblasti prirodno-matematičkih nauka.

Od školske 2002. godine prof. dr Ivan Filipović je obavljao više rukovodećih funkcija na Univerzitetu u Nišu, a na mesto v.d. dekana Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu imenovan je 8.3.2018. godine od strane Vlade Republike Srbije. Ovu funkciju obavlja i danas. U tom periodu urađena je akreditacija osnovnih akademskih studija i akreditacija master akademskih studija. Organizovan je rad fakulteta i krajem 2022. godine su diplomirali najuspešniji studenti Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu. Već u novembru 2022. godine organizovan je upis na master akademske studije prve generacije studenata.

Inače, Kulturni centar Kruševac Svetosavsku nagradu dodeljuje kao trajni oblik priznanja pojedincima za najviša dostignuća u oblasti kulture, prosvete i nauke za Grad Kruševac, a u cilju isticanja i vrednovanja stvaralaca i njihovog doprinosa u razvoju ovih oblasti. Prema rečima predsednice Saveta za dodelu Svetosavske nagrade Violete Kaplarević, kome su prisustvovali mr Aleksandar Erić predstavnik Eparhije kruševačke, Đorđe Kovačević ispred Radio televizije Kruševac, predsednica Upravnog odbora KCK Dejana Ilčić i prošlogodisnji dobitnik prof. Darko Mihajlović, nagrada simbolizuje plemenitost onoga što je kroz delovanje značio Sveti Sava i predstavlja podstrek stvaraocu da pre svega bude duhovna, prosvetiteljska i umetnička ličnost. Nagrada se sastoji se od Svetosavske povelje i novčane nagrade.

Po tradiciji, Svetosavska nagrada koja se sastoji od Povelje i novčanog dela, dodeljuje se laureatu na Svetosavskoj akademiji u Kruševačkom pozorištu.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar