IZLOŽBA ‘’LJUBIM RUKE’’ BIĆE PRISUTNA I U ZAMKU KULTURE

D. Ivanović 27-02-2024

U prostoru Muzejske zbirke Narodnog univerziteta u Trsteniku,veliki broj ljubitelja izložbe iz Trstenika I drugih mesta video je izuzetno lepu izložbu pod nazivom ‘’Ljubim ruke’’. Interesovanje za ovu izložbu pokazali su i u Zamku culture u Vrnjačkoj Banji ,pa će 0d marta do aprila imati prilike da pogledaju i vrnjčani i njihovi gosti I turisti. Kustostkinja,istoričar i organizator muzejskih aktivnosti u Muzejskoj zbirci Jelena Vukčević tim povodom kaže da ova izložba predstavlja 100 godina razvoja mode u Trsteniku,od 1870 godine kada se formira srpski građanski kostim,pa sve do 1970 godine kada se masovno prelazi u konfekcijsku proizvodnju.sa ručno šivenih I unikatnih predmeta.

-Izložba evocira uspomene na vreme kada se damama prilikom susreta ljubila ruka kao izraz naklonosti i poštovanja.To je nostalgično putovanje kroz otvorena vrata ormara naših sugrađanki,koje ljubomorno čuvaju najekskluzivnije komade garderobe i asesoara svojih majki,baki,tetki ali i svoje lične iz vremena kada su bile devojke.Osim ličnih predmeta najelegantnijih ,na izložbi su predstavljeni I predmeti,fotografije I dokumenta iz zbirki Muzejske zbirke Narodnog univerziteta Trstenik. Cilj ove izložbe je i da se pokaže vreme kada su se odevni komadi šili ručno,pažljivo čuvali i nosily godinama,a neretko I nasleđivali. U tom smislu kroz retrospektivu razvoja građanskog kostima,izložba ima za cilj da se suprostavi modernom vremenu brze mode I modne industrije kao jednog od najvećih zagađivača - rekla nam je Jelena Vukčević.

Ona ovom prilikom poziva sve ljubitelje ove vrste umetnosti da dođu na otvaranje izložbe 1. marta ove godine u 19 časova.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar