LUTOVAC : NASTAVLJAMO DA RADIMO U KORIST SVIH GRAĐANA OPŠTINE VARVARIN

Nikola Petrović 28-02-2024

Pre nešto manje od mesec dana konstituisan je novi saziv Skupštine opštine Varvarin i tom prilikom je izabrana zakonodavna i izvršna vlast u ovoj opštini. Na čelu Opštine i u narednom, četvorogodišnjem mandatu, biće dr Violeta Lutovac Đurđević. Rad u proteklom periodu, od septembra 2020. godine, do decembarskih izbora, od strane stanovnika temnićkog kraja ocenjen je odličnom ocenom, tako da je glavni zadatak opštinskog rukovodstva izabranog 23. januara ove godine još naporniji rad u cilju što bržeg razvoja opštine Varvarin, naglasila je u intervjuu za „Pobedu“ predsednica opštine dr Violeta Lutovac Đurđević.

Na izborima 17. decembra prošle godine lista „Aleksandar Vučić – Varvarin ne sme da stane“ ostvarila je ubedljivu pobedu i osvojila nadpolovičnu većinu u lokalnom parlamentu, čime su vaši sugrađani poslali jasnu poruku da su zadovoljni dotadašnjim radom opštinske vlasti. Šta je to što mogu da očekuju u narednom periodu od lokalne samouprave?

- Prvo da se još jednom zahvalim svim građanima koji su ostvarili svoje biračko pravo na decembarskim izborima i u velikom broju svoju podršku dali listi „Aleksandar Vučić – Varvarin“ ne sme da stane, podršku od 55.5% glasova, čime je našoj listi pripalo 20 od 35 mandata u novom sazivu Skupštine. Rezultat ovih izbora je i potvrda da smo našim sugrađanima pružili sve ono što smo obećali, ali je ovolika podrška i velika obaveza koja od nas zahteva još više truda i rada, tako da ćemo i u narednom periodu raditi samo u interesu naših sugrađana, kao i svih ovih godina kako Srpska napredna stranka vrši vlast u Varvarinu. Konstitutivnu sednicu smo održali 23. januara, tim je dosta podmlađen, za predsednika Skupštine izabran je profesor srpskog jezika i njiževnosti Saša Živadinović, njegov zamenik je Ivan Arsić, funkciju mog zamenika u narednom periodu vršiće diplomirani pravnik Aleksandar Pavić, a imenovano je i sedam članova Opštinskog veća. Iako naša odbornička grupa ima komotnu i ubedljivu većinu, napravili smo koaliciju i sa Socijalističkom partijom Srbije i Srpskom strankom Zavetnici, zato što smo uvek otvoreni za sve konstruktivne predloge i želimo da sarađujemo i sa drugim političkim subjektima i da zajedno radimo u cilju ubrzanog razvoja naše opštine, tako da danas vladajuću većinu u Skupštini čini 27-oro odbornika. Sugrađani su nam jasno poručili da su zadovoljni našim radom, zato ćemo i u godinama koje su pred nama raditi na tome da opravdamo njihovo poverenje i da im stvorimo što bolje uslove za život i rad.

Zima je, uglavnom, vreme odmora, kada je u pitanju građevinska sezona, ali se u opštini Varvarin ipak radi i gradi. Šta je to što lokalna samouprava priprema za ovu godinu i šta je aktuelno od građevinskih radova tokom januara i februara meseca?

- Više puta smo pričali o projektu „Čista Srbija“ koji se realizuje od 2021. godine i on napreduje planiranom dinamikom. Kroz ovaj projekat izgrađeno je skoro 40 kilometara kanalizacione mreže, a ono što sledi u narednom periodu to je izgradnja četiri separatora za prečišćavanje otpadnih voda. U novembru mesecu smo krenuli i sa rekonstrukcijom niskonaponske mreže, radovi su završeni u Izbenici i Suvaji, proteklih dana se radilo u Zalogovcu, a slede radovi u Marenovu i Orašju. Inače, ovo je veoma značajan projekat, za koji smo dobili velika sredstva od države i zahvaljujući kome će, u sklopu osavremenjavanja distributivne mreže, u šest sela naše opštine biti zamenjeni stari drveni stubovi novim betonskim, a skidanjem postojeće alu-čelične žice i postavljanjem novog niskonaponskog snopa, mreža biti potpuno savremena, čime će biti onemogućeno kasnije mršenje provodnika, što je ranijih godina dovodilo do problema pri snabdevanju električnom energijom. Ono što je veoma značajno, to je da smo krajem prošle godine dobili i još jednu vrednu investiciju, vrednu 16 miliona dinara, od strane Ministarstva turizma i omladine i tim sredstvima će biti izgrađen novi park u centru Obreža, sa mobilijarom i raznim sadržajem za najmlađe sugrađane.

Putna infrastruktura se kontinuirano gradi i rekonstruiše, samo u decembru mesecu prošle godine asfaltirano je nešto više od 1 km ulica, kakvi su planovi kada je u pitanju ulaganje u putnu infrastrukturu u opštini Varvarin u ovoj godini, ali i ulaganje u atarske puteve?

- Krajem prošle godine smo od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dobili 13 miliona dinara, a u cilju sanacije nekategorisanih i poljskih puteva koji su bili oštećeni tokom prošlogodišnjih poplava, tako da očekujemo skori početak radova na tim putevima, već sa lepim prolećnim vremenom. Pored tih sredstava, lokalna samouprava je obezbedila duplo više novca za uređenje poljskih puteva u odnosu na 2023. godinu, čak 43 miliona dinara, tako da će jedan veliki problem biti rešen i naši poljoprivrednici bez problema moći da odu do svojih parcela i da obavljaju poljoprivredne radove. Ono što naši sugrađani mogu očekivati sa početkom nove građevinske sezone to je i još više ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, a planom kapitalnih investicija, kada je u pitanju asfaltiranje ulica, ove godine smo obuhvatili 17 mesnih zajednica, što do sada nikad nije bio slučaj i za šta je planirano više od 50 miliona dinara, samo iz opštinskog budžeta. Pored ovih sredstava, naša opština je i deo Projekta „LIID“, iniciranog od strane predsednika Aleksandra Vučića i zahvaljujući kome je naša opština od strane Republike Srbije dobila 160 miliona dinara za ulaganje u putnu infrastrukturu. Ovaj novac će sukcesivno biti prenet na naš budžet, počevši od ovog meseca, tako da ćemo tokom godine dodati novu projektnu dokumentaciju, koja je već spremna, pa će i svaka naša mesna zajednica moći da dobije bar po dve asflatirane ulice. Ovim tempom očekujemo da u kratkom roku ne bude neasfaltiranih ulica u našim selima, što je jedan veliki uspeh i u narednim godinama možemo voditi računa samo o sanaciji i rekonstrukciji. Planirali smo 20 miliona dinara za izgradnju kanalizacione mreže i isto toliko za izgradnju nove vodovodne mreže, tako da će ova godina biti godina velikih ulaganja u infrastrukturu cele naše opštine. Pored svih ovih planova, u toku je i priprema novih projekata, tako da očekujemo i u ovoj godini, kao i svih prethodnih godina, kontinuiranu podršku od strane države i svih ministarstava.

Briga o najmlađima je prioritet i već par godina se radi na stvaranju što boljih uslova za život najmlađih, postoje li neke novine u ovoj godini, kada su u pitanju obrazovni sistem i socijalna politika u opštini Varvarin?

- Uvek razumemo potrebe obrazovnih ustanova u našoj opštini i trudimo se da ulažemo što više u obrazovni sistem. Proteklih godina smo u potpuno rekonstruisali tri matične škole u našoj opštini, vodi se računa i o područnim odeljenjima, a sa tom praksom nastavićemo i dalje. Krajem prošle godine smo nabavili novu opremu za potrebe Predškolske ustanove „Naša radost“, što je postala praksa i po više puta godišnje, ali i obezbedili sva potrebna sredstva za normalno funkcionisanje svih naših osnovnih škola, kao i za Srednju školu Varvarin. Naravno, moram da čestitam i našem vrtiću, našoj Predškolskoj ustanovi na velikom priznanju od strane Ministarstva prosvete, na „Svetosavskoj nagradi“, čime je još jednom dokazano da je naš vrtić jedan od najboljih u Srbiji i zaslužuje sve pohvale. Kada su nešto stariji u pitanju, nedavno su potpisani ugovori sa našim najboljim studentima koji na državnim fakultetima imaju prosek iznad 8, a ono što je važno to je da, od ove godine, iznos opštinske stipendije iznosi 10.000,00 dinara na mesečnom nivou, što je značajna podrška našoj budućnosti, našim akademskim građanima. Uspešan je i program koji je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a kada su u pitanju kuće sa okućnicom za mlade bračne parove i mi smo od početka atraktivni za mlade ljude koji žele da žive na selu. Tokom 2023. godine četiri porodice su dobile svoj dom, ali od početka programa je stambeno pitanje rešeno za više od 10 porodica. Raspisan je novi poziv i očekujem da ove godine još više porodica konkuriše kroz ovaj projekat, u čemu im lokalna samouprava pruža svu podršku i pomoć pri prikupljanju potrebne dokumentacije, a kako bi sačuvali i oživeli naša sela. Naravno, poznato je već da naša opština obezbeđuje udžbenike za sve đake prvake već par godina, od prošle godine obezbeđujemo udžbenike i za predškolce i trudićemo se da u narednom periodu radimo što više i što bolje za njihovu srećnu i bezbrižnu budućnost, u prilog čemu govori i naša odluka da sve porodice koje tokom 2024. godine dobiju treće, četvrto i svako naredno dete dobiju po 50.000,00 dinara, pored već postojećih mera za svako novorođenče i nezaposlene majke.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar