OSIGURANJEM POLJOPRIVREDE SVI NA DOBITKU

J.M. 27-03-2024

Zbog osetnih klimatskih promena i sve manje umerenih godina u kojima se beleže ili izuzetno sušni periodi ili prekomerne padavine, proizvodnja pod otvorenim nebom sve je nesigurnija. Upravo zato, poljoprivredni stručnjaci upozoravaju da je važno misliti na vreme i osiguravati svoje zasade, kako bi se potencijalne štete usled suša, poplava ili kakvih drugih nepogoda svele na minimum.

- Same klimatske promene uslovile su da sve veći broj poljoprivrednih proizvođača osigurava svoje zasade ne bi li ih u slučaju elementarne nepogode izazvane gradom na neki način zaštitili u slučaju da celokupan rod, odnosno prinos strada, kako bi imali neku osnovicu novčanih sredstava za kasniju proizvodnju. Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je i zaštita protivgradnim mrežama, što su skuplje investicije, ali koje se dugoročno isplate. Uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja radi se refundacija do 50 odsto troškova na osnovu javnog poziva, tako da je preporuka poljoprivrednim proizvođačima za te višegodišnje zasade da se i na taj način osiguraju – kaže kaže Milan Petrović, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo PSSS Kruševac.

Ipak, procene su da samo 15 posto površina koje se obrađuju u Srbiji ima neki vid osiguravajućeg pokrića, a da bi podstakla poljoprivrednike da se osiguravaju, država godinama dotira premiju - 40 do 70 posto u zavisnosti od regiona i rizika. Uz to i neke opštine plaćaju deo premije.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar