KRUŠEVLJANI NA SAJMU U MOSTARU

N.P. 17-04-2024

Privredna komora Srbije regionalne komore Кruševac i Кraljevo učestvuju na Sajmu privrede u Mostaru. Mostarski sajam poznat je po tome da se na njemu tradicionalno predstavljaju proizvodi iz metalske i građevinske industrije, poljoprivredne i prehrambene, automobilske industrije i sektor usluga. Prvog dana, Sajam je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je došao obnovljenim letom ER Srbije direktnom linijom Beograd - Mostar.

Ovaj sajam je prilika za susrete i razgovore u oblasti robne razmene u pomenutim sektorima industrije. Ovo je jedna od naposećenijih i najuspešnijih sajamskih manifestacija u Bosni i Hercegovini. Izložbeni prostor se nalazi na 30.000 metara kvadratnih okuplja svake godine izlagače iz više od 20 zemalja iz regiona i Evropske unije. Tržište Bosne i Hercegovine vodeće je izvozno tržište za domaću privredu, uz obim razmene koji je u 2022. godini dostigla vrednost od oko 3,3 milijardi evra i suficit srpske privrede od više od 840 miliona evra.

Poslednje raspoloživi podaci o spoljnotrgovinskom poslovanju, tokom 11 meseci 2023. godine, naglašavaju da Bosna i Hercegovina i dalje ostaje jedno od najvažnijih tržišta, uz konstantan rast domaćeg suficita, koji će se u 2023. godini približiti vrednosti od 900 miliona evra. Osim geografske blizine i pozitivnih trendova u obimu rasta robne razmene na tržištu BiH, mogućnosti za plasman domaćih proizvoda su i dalje značajne.

Privredna komora Srbije Regionalna komora Kruševac tradicionalno učestvuje na Sajmu u Mostaru, a privrednici koji učestvuju preko Regionalne komore u Kruševcu imaju vrlo pozitivna iskustva.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar