RASINSKI UPRAVNI OKRUG: RAD DONOSI REZULTATE

J.M./N.P. 17-04-2024

Na redovnoj sednici Saveta Rasinskog upravnog okruga, koja se može nazvati i konstitutivnom, jer se odvržava nakon izbora za lokalne samouprave i posle formiranja lokalnih rukovodstava na teritoriji Rasinskog upravnog okruga, bilo je reči o radu Republičkih inspekcijskih službi, kao i o uslovima za rad i stepen usklađenosti sa službama grada Kruševca i opštinama na području Rasinskog upravnog okruga. Osim ovog, za funkcionisanje Okruga, važnog pitanja, na sednici je bilo reči i o investicionim projektima od važnosti za Rasinski okrug, u prvom redu o Izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Blatašnici i Rasini u opštinama Brus i Blace, a koje je zbog akumulacije Ćelije veoma bitno za Kruševac, opštine na teritoriji Okruga, kao i opštinu Blace. Sednicom je predsedavao načelnik Rasinskog upavnog okruga, Ivan Anđelić.

- Rasinski upravni okrug je danas jedno veliko gradilište. Osim izgradnje autoputa koji je, kada je u pitanju naša trasa, u završnoj fazi, posebnu pažnju posvetićemo i analizi dokle se stiglo sa radovima na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Rasini, Blatašnici kao i početku radova na Regionalnom centru za upravljanje komunalnim otpadom – istakao je Anđelić.

Kako navodi načelnik Anđelić, kada su u pitanju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, sa radovima se dosta poodmaklo.

- Naročito kada je u pitanju rekonstrukcija i izgradnja kanalizacione mreže i atmosferske kanalizacije u opštinama Brus i Blace, što je naročito za nas važno, jer se te otpadne vode na kraju slivaju u Rasinu i dolaze u akumulaciju Ćelije odakle se grad Kruševac snabdeva vodom. Zato mi sa posebnom pažnjom pratimo izgradnju tih postrojenja, i nosilac smo svih tih aktivnosti, a naše JKP „Vodovod“ biće upravljač na tim postrojenjima – ističe načelnik i dodaje da su na Blatašnici krenuli pripremni radovi, te da na Rasini još uvek nisu, ali da su obe lokacije spremne i da je sva dokumentacija pripremljena.

Kada je reč o izgradnji Regionalnog centra za upravljanje otpadom, projekat je u početnoj fazi.

- Pored urbanističkih i prostornih planova, odrađen je potpuno i postupak eksproprijacije, urađena pristupna saobraćajnica, dovedena struja, voda, a u toku je intezivna saradnja lokalnih samouprava i kompletne administracije Rasinskog okruga sa konsultantskom firmom i to postoje dve radne grupe: jedna koja se bavi institucionalnom podrškom, a druga tehničkim pitanjima – dodaje Anđelić i pojašnjava da sve lokalne samouprave uređuju svoja normativna akta, posebno kada je u pitanju regionalni plan upravljanja otpadom.

- Predstoji nam izrada projekta za građevinsku dozvolu, izvođačkog projekta što sve takođe rade konsultanti, a na nama je samo da im damo adekvatne podatke i impute kako bi i projektno-tehnička dokumentacija i tenderska dokumentacija bile što potpunije – kaže Anđelić.

Sednici su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava, republičkih institucija i posebnih izvestilaca, kada su izgradnje Regionalne deponije i Postorjenja za prečišćavanje otpadnih voda u pitanju. Pored ovih tema, predsednici opština i gradonačelnik Kruševca imali su priliku da iznesu i probleme u svojim sredinama, kako bi se kroz republičke institucije potražila rešenja.

Dosadašnju saradnju sa predstavnicima lokalnih samouprava Anđelić ocenjuje uspešnom i dodaje da je veoma značajno zalaganje Bratislava Gašića, ministra unutrašnjih poslova za pomoć u realizaciji krucijalnih i kapitalnih investicija u Rasinkom upravnom okrugu




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar