ODRŽAN SAJAM OBRAZOVANJA I PROFESIONALNE INFORMACIJE

J.M. 18-04-2024

Na Sajmu obrazovanja i profesionalne orijentacije svoje obrazovne pofile predstavile su sve srednje škole sa teritorije grada, a učenici su u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima škola mogli da dobiju sve potrebne informacije o uslovima školovanja, potrebnom broju bodova za upis i perspektivi za nastavak školovanja. Sajam je održan po 9 put, a rezultati su i više nego dobri.

- Rezultatima smo veoma zadovoljni. Kao i ranije, nama se samo broj učesnika uvećava, ovog puta imamo 19 štandova. Pored svih srednjih škola našeg Okruga, imamo Privrednu komoru, Nacionalnu službu za zapošljavanje, Policijsku upravu, zapravo kompletnu ponudu kada je reč o potrebama našeg kraja. Što se tiče osmaka, imamo nešto malo manje od 2000 osmaka, mi smo unapred napravili plan posete i siguran sam da će svi učenici osmog razreda uspeti da dođu do novih informacija kako bi se što bolje opredelili za naredni upis – kazao je na otvaranju sajma, Miodrag Pešić, prosvetni savetnik Školske uprave u Kruševcu.

Jedan od koraka u odabiru zanimanja jeste da se učenici, ali i njihovi roditelji, upoznaju sa svetom obrazovanja, obrazovnim putevima, obrazovnim programima, zanimanjima i zahtevima tržišta, a mnogim osmacima ovo je prilika da se raspitaju o smerovima koji ih zanimaju, promisle, a možda i predomisle kada je reč o budućem zanimanju.

- Najviše me zanima Ekonomsko-trgovinska škola, konkretno smer Pravno-poslovni tehničar i to sam prvo pogledala. Mogu reći da su me đaci koji su tamo bili dosta motivisali da upišem tu školu, bili su ljubazni i razjasnili mi nedoumice, a ovaj sajam je prilika upravo za to, da nam pomogne pri odabiru – kaže Anđelina Nešić, učenica osmog razreda OŠ „Vasa Pelagić“ iz Padeža.

Njeno mišljenje deli i Filip Čolić iz OŠ „Brana Pavlović“ u Konjuhu.

- Mislim da sosta dece koja nisu znala, mogla su dosta da nauče o školama. Tako sam se i ja informisao, pa sada možda i promenim mišljenje i upišem Gimnaziju – kaže Filip.

Jana Bjelica iz „Jovana Popovića“ očekivala je od sajma da je malo usmeri i razjasni joj nedoumice vezane za dve kruševačke srednje škole.

- Nekako me najviše interesuju Medicinska i Gimnazija – filološki smer, a imam očekivanja da ću to i da uspem – istakla je Jana.

Sam sajam organizovali su Školska uprava Rasinskog upravnog okruga, Gradska uprava Kruševac i Sportski centar, a u ime Grada, sajam je otvorila Snežana Radojković, zamenik gradonačelnika, istakavši da je ovakva manifestacija dobra prilika za sve đake na pragu novog životnog iskustva – upisa u srednju školu.

- Velika je čast i zadovoljstvo pozdraviti sve vas na ovom skupu, poželeti vam puno uspeha u daljem školovanju, puno uspeha pri izboru željene srednje škole i naravno da vam čestitamo na završenom osmogodišnjem obrazovanju – kazala je Radojković.

Interesovanja učenika su različita, te su na sajmu gotovo svi štandovi okupljali veliki broj učenika, a kada je upis u pitanju, poslednjih godina menja se potražnja za određenim obrazovnim profilima.

- Ranijih godina, najatraktivniji profili su uglavnom bili vezani za zdravstvi, za ekonomiju. Na sreću, mi možemo da kažemo da se sada itekako pojavljuju profili iz domena rada. Mnogo je važno što smo započeli, i evo već treću-četvrtu godinu imamo obrazovne profile, kada je reč o proizvodnim delatnostima, u takozvanom dualnom modelu obrazovanja. To se pokazalo izuzetno dobrim, nadamo se i ovog puta da će puno učenika sebe u budućnosti videti u svetu rada – dodao je Miodrag Pešić, prosvetni savetnik Školske uprave u Kruševcu.

Sajmu obrazovanja i profesionalne orijentacije sledi Sajam visokih škola i fakulteta, koji bi trebalo da pomogne učenicima završnih razreda srednjih škola u odabiru adekvatnog nastavka svog obrazovanja i buduće profesije.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar