TEHNIKE U BOJENJU I UKRAŠAVANJU JAJA

M. Alar 03-05-2024

U susret najradosnijem Hrišćanskom prazniku – Vaskrsenju Gospoda Isusa Hrista - Vaskrsu, koji ove godine proslavljamo 5. maja i praznujemo tri dana, mnoge domaćice već uveliko razmišljaju o predstojećim pripremama za običaj koji je vezan za ovaj praznik, a to je farbanje Uskršnjih jaja. Tome se na poseban način raduju i najmlađi, koji sa svojim mamama, bakama i ostalim članovima porodice učestvuju u bojenju i ukrašavanju jaja, te tako zajedno, u radosti predstojećeg velikog Pravoslavnog praznika, pokazuju svoju kreativnost i maštovitost. Vaskršnja jaja se najčešće farbaju na Veliki petak, a ima i onih koji to rade na Veliku subotu. Prvo jaje se boji u crveno i predstavlja jaje-čuvarkuću, koje čuvamo u svojim domovima do narednog Vaskrsa.

Pred svaki Vaskrs se trudimo da probamo neke nove i drugačije tehnike u bojenju jaja, a ima i onih domaćica koje se odlučuju da jaja farbaju i ukrašavaju kako su to činile i svih prethodnih godina. O tehnikama bojenja i ukrašavanja jaja, ekipa „Pobede“ razgovarala je sa iskusnim ali i jednom mladom, ali ništa manje iskusnom domaćicom. U nastavku teksta Vam prenosimo, na koji način to one čine.

Penzionerka, Dušica Erceg jaja boji na Veliki petak, a na Vaskršnjoj trpezi se svake godine nađu kako jednobojna tako i šarena jaja.

- Crvena je prva boja u koju farbam jaja. Sve počinjem tako što jaja poređam u malo dublji, široki sud sa hladnom vodom, stavim i malo soli kako jaja ne bi pucala i kuvam ih na tihoj vatri. Pored jednobojnih, jaja bojim i u lukovini. Naime, skuvana jaja, kada postanu mlaka, obmotam lukovinom, uvezujem u svilenu čarapu i stavljam ih u posudu sa jednom ili više prethodno pripremljenih farbi za jaja (ukoliko pravim šarena) i tako ih pustim da odstoje 10-tak minuta. Nakon toga jaja stavljam na ubrus, a kada se ohlade, odvezujem i uklanjam lukovinu, a potom premazujem suncokretovim uljem kako bi dobila sjaj.

Naša sugrađanka je sa nama podelila još jednu tehniku koju će, kako je kazala, primeniti i ove godine.

- Prethodno skuvana jaja, dok su još vruća, poređam u cediljku koju namestim preko posude sa ključalom vodom (posudu treba pomeriti sa šporeta dok se ovo radi), poprskam bojama za jaja, prekrijem ih krpom i tako ih ostavim 15-tak minuta. Nakon ovog vremena, pomerim krpu, jaja pažljivo izvadim iz cediljke i premažem uljem. I tako dobijem zanimljiva šarena jaja, zahvaljujući bojama i vodenoj pari.

Takođe, jaja možemo ukrasiti i cvetićima, detelinom, listićima ali i drugim biljkama iz bašti i dvorišta. Naša sugrađanka, iskusna domaćica, Zorica Stojković sa velikom pažnjom pristupa ukrašavanju Vaskršnjih jaja.

- Na prethodno skuvana jaja, pažljivo namestim željeni cvet ili listić/e. Svako jaje uvijem u svilenu čarapu i tako farbam u određenu boju ili izmešam boje kako bi jaja, nakon što uklonim čarapu i biljku bila jednobojna ili šarena, a na njima bi se ocrtavao detalj cveta ili listića. Isto se može raditi i sa svežim jajima, ali sa lukovinom. Kada prislonim list/cvet i svako jaje posebno uvežem svilenom čarapom, kuvam ih u lukovini koja je prethodno bila potopljena u vodi nedelju dana. Jaja se na ovaj način mogu bojiti i bez ukrasa, odnosno listića ili drugog bilja.

Tradiciju i poštovanje verskih običaja neguju i Srbi iz dijaspore. Među njima je i Kruševljanka, tridesettrogodišnja Milica Erceg koja već dve godine radi i živi sa mužem i njihovo dvoje dece u gradu Malme, u Švedskoj. Kako je rekla za „Pobedu“ sa nestrpljenjem iščekuju Vaskrs, a posebno se raduje kada sa decom ukrašava jaja. Kao i mnoge domaćice, tako i Milica, pored ostalih primenjuje i dekupaž tehniku.

- Skuvana i ohlađena jaja, prvo premažem belancem, a zatim zalepim sloj salvete sa određenim motivom, pa četkicom ponovo premažem belancem, dok se salveta ne zalepi za jaje. Takođe, jaja ukrašavam i bojama za kolače. Tečnu boju stavim na salvetu i istom, kružnim pokretima, premazujem prethodno skuvana jaja i stavim na ubrus da se osuše. Boje su mnogo bolje i meni je tako najlepše, lakše i najbrže da obojim jaja za Vaskrs, a moji klinci su oduševljeni šarenilom boja. Četvorogodišnja ćerka Nika mi vrlo rado pomaže u ovom poslu i veoma se raduje i ovogodišnjem ukrašavanju jaja i dekoracijama koje zajedno pravimo za Vaskršnju trpezu.

Našim sagovornicama se zahvaljujemo što su ove tehnike podelile sa nama, dale savete i ideje za ukrašavanje Vaskšnjih jaja. Tehnika je puno, na nama je da odaberemo onu koju želimo, a možda se osmelimo i probamo neku novu metodu u bojenju jaja. Potrebno je samo malo kreativnosti i mašte.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar