PROMOCIJA PREDUZETNIŠTVA ZA BOLJU BUDUĆNOST ŠTIĆENIKA VASPITNO-POPRAVNOG DOMA KRUŠEVAC

J.M. 21-05-2024

U saradnji sa Agencijom za regionalni razvoj Rasinskog okruga, Vaspitno popravni dom Kruševac je organizovao „Info dan“, koji je imao za cilj promociju preduzetništva i pružanje podrške štićenicima u započinjanju sopstvenog posla nakon izlaska iz ustanove. Štićenici Doma upoznati su sa aktivnostima koje sprovodi Agencija za regionalni razvoj, ali i programima podrške u otpočinjanju sopstvenog biznisa.

– Želimo da znaju da ukoliko u budućnosti budu imali želju da neko svoje interesovanje, hobi ili ono što nauče ovde u Vaspitno popravnom domu pretoče u sopstveni biznis, da je Agencija za regionalni razvoj prava adresa za to. Mi ćemo im pomoći ne samo da osnuju, odnosno registruju firmu, nego i da zajednički dođemo do nekog početnog kapitala koji će im pomoći da neke svoje želje i ciljeve ostvare, jer veliki broj institucija i lokalnih i republičkih, ali i međunarodnih nude pre svega finansijsku, a potom i ne manje važnu nefinansijsku podršku – kazao je Stefan Ribać, direktor Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga.

Ova inicijativa je ključna za uspešnu resocijalizaciju i ponovnu integraciju mladih u društvo, omogućavajući im da se uspešno snađu na tržištu rada.

– Ovde u Vaspitno popravnom domu odvija se osnovno i srednje obrazovanje, kao i stručno osposobljavanje na zanimanjima koja su veoma tražena na tržištu, ali su i deficitarna. Ono što je važno jeste da deca ovde dobiju sertifikate na kojima se nigde ne navodi da su završili, odnosno stekli sertifikate u Vaspitno popravnom domu, što isključuje mogućnost njihove diskriminacije i stigmatizacije po izlasku. Ova sesija sa Agencijom za regionalni razvoj Rasinskog okruga nam je vrlo važna zato što će deca biti upoznata sa tim šta je to što oni mogu da iskoriste pri izlasku odavde, pri resocijalizaciji i kako da pokrenu sopstveni biznis – pojašnjava Aleksandra Čaloveić, šef odseka za pripremnu i praktičnu nastavu VP doma.

– Kada napuste ovaj Vaspitno popravni dom, oni imaju iste mogućnosti kao i svi građani Republike Srbije, čak postoje neki programi, odnosno javni pozivi koji daju dodatne poene za ovu kategoriju mladih, kako bi se lakše i jednostavnije vratili na pravi put – razjašnjava Ribać iz ARRRO.

Dvadeset dvogodišnjem M.Z. i dvadesetogodišnjem K.Ć. u Domu je pružena prilika da završe srednjoškolsko obrazovanje, ali i da steknu veštine koje će im olakšati započinjanje sopstvenog posla.

– Dobio sam priliku da završim školu za automehaničara, to sam započeo nešto napolju da radim, a VP dom mi je izašao u susret da imam srednju školu završenu, obzirom da je napolju nisam. Već sam napolju započeo pre Doma neki posao, imam automehaničarsku radnju i ovo mi je jako dobrodošlo – kaže od infodanu M.Z.

– Ovde sam dve godine. Koliko će mi ovo pomoći, videću. Idem u automehaničarsku radionicu, tako sam i školu završio, treba završni da dam sada 5. juna. Trebalo bi da izađem kroz koju nedelju, pa ću videti sve kad izađem – dodaje K.Ć.

Kako navode iz Doma, kroz vaspitni, obrazovni i korektivni rad ulažu se maksimalni napori da mladi koji su u jednom trenutku svoga života skrenuli sa pravog puta, dobiju priliku da se vrate na njega.

– Njima zaista znači ovo stručno osposobljavanje ovde u ustanovi, jer oni ovde postaju dobri moleri i stolari, automehaničari. Uskoro ćemo imati i obuku za devojčice za pedikir i manikir, a takođe i za frizerski zanat za koje će imati sertifikate. To njima veoma znači nakon izlaska odavde kako bi pronašli posao, kako bi radili kao i svi ostali i vratili se u društvo korisni i nadamo se da neće biti povratnici – dodaje Aleksandra Čaloveić.

Na prvom info danu učestvovalo je 28 štićenika, a planovi za nastavak saradnje obezbeđuju da i ostali štićenici dobiju istu šansu. Trenutno, u ovoj ustanovi boravi 170 štićenika, od kojih je 81 odsto uključeno u proces obrazovanja, dok svi štićenici prolaze stručno osposobljavanje u zanatskim radionicama. Ovaj pristup omogućava mladima da steknu korisne veštine i postanu konkurentni na tržištu rada, čime se povećavaju njihove šanse za uspešnu resocijalizaciju i bolju budućnost.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar