PAŽLJIVO PLANIRANJE GARANTUJE BEZBEDAN PUT DO LETNJIH DESTINACIJA

J.M. 10-06-2024

Bez obzira na to da li planirate putovanje po Srbiji ili se spremate da posetite neku inostranu destinaciju, putovanje automobilom u sopstvenoj režiji pruža najugodniji način za istraživanje sveta. Ovaj način putovanja omogućava vam slobodu da organizujete svoj put prema vlastitim željama, ali zahteva pažljive pripreme kako bi sve prošlo bez problema.

Prvo i najvažnije, potrebno je dobro pripremiti vozilo za put.

- Treba da se naspavamo lepo, da doručkujemo, da sednemo u rashlađen automobil, ali tako da temperatura ne bude previše niska u odnosu na spoljašnju i da klima duva u stakla, a ne u nas i da smo sigurni da nam je pun rezervoar. Auto moramo proveriti da li je tehnički ispravan, da l su pneumatici dobri, kočioni i upravljački mehanizam. Deca, ako su ispod 135 santimetara visine moraju biti u adekvatnim sedištima, a ako su viša, moraju biti vezana sigurnosnim pojasom. Na dva sata moramo praviti pauze, ako imamo menjamo se sa drugim vozačem, ili pravimo češće pauze, planiramo naše putovanje koje treba da traje duže, a da bude bezbedno. Oni koji moraju da voze noću, a ima i takvih, na prve znake umora koji se zapažaju tako što vam krivuda razdelna linija, javlja se zamućenje vida, pada glava, moraju odmah napraviti pauzu. Isključite se iz saobraćaja na neko bezbedno mesto, otvorite prozore dovoljno da cirkuliše vazduh i spavajte dok vam telo ne kaže da možete dalje – kaže Dragan Blažić iz Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kruševca.

Putovanje sopstvenim automobilom pruža mnoge prednosti za ljubitelje putovanja. Za razliku od organizovanih tura sa fiksnim planovima, ovaj način putovanja vam omogućava da se zaustavite gde god poželite i zadržite koliko god želite.

Međutim, za putovanje u inostranstvo neophodno je imati odgovarajuću dokumentaciju. Neka od najvažnijih dokumenata uključuju putno zdravstveno osiguranje, evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi, međunarodnu vozačku dozvolu i zelenu kartu osiguranja. Svaka zemlja ima specifične zahteve, pa se dobro informišite o pravilima i dokumentaciji potrebnoj za destinaciju koju planirate posetiti, kao i za zemlje kroz koje ćete prolaziti.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar