POŽARI NA OTVORENOM - APEL DA SE NE SPALJUJU BILJNI OSTACI

10-07-2024

Aktuelne vremenske prilike, ekstremno visoke temperature i suvo vreme, pogoduju nastanku i razvoju požara na otvorenom prostoru, veoma se brzo širi i može zahvatiti velike površine, prouzrokovati veliku materijalnu štetu, a takođe postoji i realna opasnost po živote i zdravlje ljudi.

Iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije apeluju na sugrađane da se ponašaju odgovorno, da poštuju zakon i da budu vrlo oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena. Apeluje se i na poljoprivrednike da ne spaljuju biljne ostatke kako bi sačuvali zemljište za buduće generacije. Spaljivanjem biljnih ostataka često dolazi do nekontrolisanih požara na otvorenom, koji nanose velike materijalne štete i stradanje ljudi. Takođe, nepovoljno utiče i na samo zemljište.

Spaljivanje strnih useva, smeća i biljnih ostataka, zabranjeno je Zakonom o zaštiti od požara, a lice koje je izazvalo požar dužno je da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije, u skladu sa posebnim propisom. Takođe, apeluje se na građane da ukoliko primete požar, o tome odmah obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj 193.

Od početka godine, na teritoriji grada Kruševca zabeleženo je oko 300 intervencija, od kojih 250 zbog požara na otvorenom prostoru.

Da podsetimo, Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje ostataka strnih useva, smeća i biljnih ostataka na otvorenom prostoru. Za to je zaprećena kazna za pravna lica od 300 hiljada do million dinara, a za fizička lica 10 hiljada dinara. Takođe, zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume (izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara). Za nepoštovanje ove odredbe, kazna za fizička lica kreće se od 10 hiljada do 50 hiljada dinara.
Ukupno komentara 0

Ostavite komentar