Uskrs, jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, obeležava se u nedelju, a ujedno se završava i najduži višenedeljni post. I dok se praznična trpeza priprema u bogatstvu ukusa i mirisa, nutricionisti apeluju na građane da budu umereni i da ne preteruju s količinom hrane.
- Post nije dijeta i ne bi trebalo da ga tako posmatramo“, kaže nutricionista Biljana Živković, napominjući da prelazak sa posne na mrsnu ishranu treba da bude postepen. „Kada se post završi, može da se uvede i hrana životinjskog porekla, ali umereno, da ne opteretimo organe za varenje koji su se već adaptirali na lakšu hranu - ističe ona.
Dodaje da praznični dani često donesu preobilne obroke i da se upravo tada zdravstvene ustanove pune pacijentima koji se žale na bolove u želucu, mučninu i druge tegobe.
Proleće je pravo vreme da iskoristimo obilje svežeg povrća i voća, kaže Živkovićeva.
- Treba smanjiti unos testa i peciva, a u ishrani dominaciju prepustiti sezonskom voću i povrću koje nam je sada dostupno – navodi Živković.
U duhu praznika, Živković poručuje i da radost treba da ide uz umerenost, kako bi nam praznici ostali u lepom sećanju.
Ostavite komentar