USKRS STIŽE – OPREZ S HRANOM POSLE POSTA

17-04-2025

Uskrs, jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, obeležava se u nedelju, a ujedno se završava i najduži višenedeljni post. I dok se praznična trpeza priprema u bogatstvu ukusa i mirisa, nutricionisti apeluju na građane da budu umereni i da ne preteruju s količinom hrane.

- Post nije dijeta i ne bi trebalo da ga tako posmatramo“, kaže nutricionista Biljana Živković, napominjući da prelazak sa posne na mrsnu ishranu treba da bude postepen. „Kada se post završi, može da se uvede i hrana životinjskog porekla, ali umereno, da ne opteretimo organe za varenje koji su se već adaptirali na lakšu hranu - ističe ona.

Dodaje da praznični dani često donesu preobilne obroke i da se upravo tada zdravstvene ustanove pune pacijentima koji se žale na bolove u želucu, mučninu i druge tegobe.

Proleće je pravo vreme da iskoristimo obilje svežeg povrća i voća, kaže Živkovićeva.

- Treba smanjiti unos testa i peciva, a u ishrani dominaciju prepustiti sezonskom voću i povrću koje nam je sada dostupno – navodi Živković.

U duhu praznika, Živković poručuje i da radost treba da ide uz umerenost, kako bi nam praznici ostali u lepom sećanju.




Ostavite komentar