ŽUPA – PRESTONICA VINA

Ivana Gavrilović 09-06-2021

Istorijski podaci govore da se vinova loza u Župi uzgaja preko dve hiljade godina. U Župi je danas pod vinogradima nešto više od 2500 hektara a dokaz da je vinogradarstvo u usponu je i podatak da trenutno u Župi postoji 102 privatne vinarije od kojih 60 registrovanih u privrednom registru, 42 poljoprivredna gazdinstva čija je godišnja proizvodnja između 5000 i 30000 litara i kompanija ,,Vino Župa“. Većina vinarija ima svoje degustacione sale. Neke vinarije izvoze vina u inostranstvo i sve to nam daje za pravo da Župu proglasimo vinskom regijom sa najvećam ponudom, koja je na vinskom putu Srbije ubeležena kao Vinski put Župa.

Vinski turizam predstavlja turističko putovanje koje uključuje posetu vinogradima, vinarijama, vinskim festivalima i izložbama vina, pri čemu je degustacija vina i privlačnost župske vinogradarske regije predstavljaju primarnu motivaciju za putovanje.

Pored ,,Župske berbe“, vinske manifestacije koja traje više od 50 godina i nedavno pokrenutog ,,Sajma vina“, od velikog značaja za promociju vinskog turizma je i sportsko-turistička manifestacija „Župska vinska trka“ koja svake godine okupi veliki broj sportista iz cele zemlje. Staza ,,Vinske trke“ prolazi kroz vinograde župskog vinogorja, dok su stanice za okrepljenje u vinarijama.

Vinski turizam je mnogo više od obilaženja vinarija. Turisti mogu da se upoznaju sa kulturom i tradicijom Župe, sa proizvodnjom vina, da konzumiraju različite gastronomske specijalitete, da vreme provedu kvalitetno u društvu i u prirodnom ambijentu. Takva putovanja su i edukativna - turista stiče znanja o vinu, njegovoj konzumaciji i bitnim elementima vina kao proizvoda.

Ovaj tekst je deo projekta „Župski vinoGrad“ koji „Pobeda“ realizuje uz podršku opštine Aleksandrovac, a u okviru projekta kojim se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Aleksandrovac.
Ukupno komentara 0

Ostavite komentar