SLUŽBI GERONTOLOŠKOG CENTRA OD NADLEŽNOG MINISTRSTVA SREDSTVA ZA POMOĆ U KUĆI

Tanja Ristić 11-06-2021

U Palati Srbija u Beogradu sa predstavnicima lokalnih samouprava potpisan je ugovor o namenskim transferima za finansiranje usluga socijalne zaštite koje dodeljuje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pittanja. Ministarka Prof. Dr Darija Kisić Tepavčević poručila je tom prilikom da je socijalna zaštita stanovnika Srbije jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije. Gradu Kruševcu za ovu godinu odobreno je 21. 684.781,00 dinara od čega 16 miliona službi POMOĆ U KUĆI pri Gerontološkom centru Kruševac. Ova služba poslednjih godina dobija veliku pomoć od nadležnog ministarstva ali i lokalne samouprave, postoji već trideset godina od samog osnivanja ustanovei na početku je imala samo dve geronto domaćice. I na smom početku njenog rada planirana je dnevna usluga licima kojima je to neophodno. Od 2017. Godine usluga se razvila, tako da je sada postala posebna organizaciona jedinica.. Po rečima direktorke Gerontološkog centra Kruševac Jelene Mijailović, ovim novim potpisivanjem ugovora i dozvoljenim sredstvima u iznosu od 16 miliona dinara, omogućen je rad službe POMOĆ U KUĆI za narednih šest meseci a dodatnu pomoć nadoknadiće lokalna samouprava što je i do sada uvek činila.

- U ovoj službi imamo 58 zaposlenih od toga dva socijalna radnika, psihologa, lekara opšte prakse , pravnika, tri medicinske sestre – tehničara, jednu formiranu službu koja radi na terenu, dva fizioterapeuta i 45 geronto domaćica. Imamo ukupno 500 korisnika a pokrivamo 350 domačinstava – 200 na gradskom i 150 na seoskom području. Ova služba je pun efekat imala tokom vanrednog stanja zbog epidemije KOVIDA 19. Izlazila je u susret korisnicima u vidu nabavke hrane i lekova i ostalog što im je neophodno.

Ima li interesovanja novih korisnika za usluge ove službe i ko ima prednost za prijemn?

- Imamo listu čekanja, 100 lica čeka da im se pruže usluge POMOĆ U KUĆI. Prednost dajemo starim samačkim domaćinstvima da bi se što dužre zadržali u svom prirodnom okruženju zatim invalidnim i slepim osobama.

Imate li potrebe za zapošljavanjem dodatnog broja geronto domaćica?

- Da imamo ali se i trudimo da i oni koji su zaposleni mogu dodatno imaju uslova da se usavršavaju. U okviru ove službe participaciju plaćaju korisnici službe koji su na gradskom području i ona se nije menjala 15 godina, 105 dinara je po satu koji geronto domaćica provede na terenu. To je mali iznos da bismo mogli da proširimo uslugu.

Od čega zavisi koliko će vremena provesti geronto domaćica kod korisnika?

- To zavisi od potreba korisnika, u kakvom je on zdravstvenom stanju, kod nekih je to jednom nedeljno a kod drugih svakodnevno.

Mijailović još ističe da je od ukupno 175 korisnika Gerontološkog centra samo petoro nevakcinisanih iz opravdanih razloga – neophodnih terapija zbog teških bolesti ali da su dva pacijenta u međuvremenu stekla uslove za vakcinaciju. Imunizacija je umnogome olakšala vraćanje u normalnije tokove života i rada u ovoj ustanovi. Korisnicima su sada dozvoljene posete srodnika i prijatelja svakog radnog dana a zakazuju se dan uoči dolaska posetioca i mogu da traju i sat vremena na otvorenom. Počeli su i izleti, prvi je bio na Bagdali tako da su korisnici Gerontološkog centra obišli crkvu, park minijatura, ali i restoran. Sada su zadovoljniji, jer mogu da se druže i van centra gde su proveli dug period izolovani zbog epidemije. Slobodno vreme će im biti sve ispunjenije novoplaniranim izletima svakog vikenda do banja, manastira ali i u samom dvorištu Gerontološkog centra.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar