DOBRO NAM DOŠLI U ŽUPU

Ivana Gavrilović 15-06-2021

Opština Aleksandrovac između dva najveća turistička centra u Srbiji, Kopaonika i Vrnjačke Banje, sa osloncem na Kruševac i Kraljevo kao regionalne centre, ima veoma dobre uslove za razvoj turizma. O turističkim potencijalima govori direktor Turističke organizacije Aleksandrovca Vladimir Rašković.

- U svetu, a i kod nas, sve je popularniji aktivni vid turizma. To podrazumeva planinarenje, biciklizam, lov, ribolov. Zahvaljujući prirodnim resursima, Župa ima mnogo mogućnosti za razvoj ove vrste turizma.

Pešačenje je najbolji način da se upozna Župa, njeni ljudi i običaji. Prelepi vinogradi, stoletne šume, pašnjaci, proplanci, vidikovci, potoci, planinske staze pravi su izazov za rekreativce, ali i za ozbiljne planinare. Željin, župska planina lepotica (1784 m) dobar je izazov za trekere, a njena lepota ostavlja bez daha.

Toliko lepote, gostoljubivih ljudi, mirisa, najrazličitijih zanimljivosti od pitomog vinogorja do jedva pristupačnih, ali prelepih i divljih predela mogu samo da se dožive vožnjom bicikla.Vineyards biking je posebna disciplina - vožnja bicikla poljanskim putevima uz obilazak vinarija. Vožnja kroz župsko vinogorje poseban je doživljaj. Tamo gde prestaju vinogradi počinje mountain biking, prepun uzbuđenja, sa manje ili više napornim brdsko-planinskim putevima i stazama po stenama i preko oborenog drveća, ali i po cvetnim stazama i proplancima do planinskih vidikovaca.

Raznovrsna, očuvana priroda gornje Župe pasioniranim ribolovcima i rekreativcima nudi prelepe brzake na planinskim rekama, Rasini, Zagrži, Brajkovini, koje su još uvek nezagađene i bogate potočnom i kalifornijskom pastrmkom, krkušom i klenom. Ovi tereni su pravi izazov za vešte majstore varaličarenja i mušičarenja, a čistoću reka dokazuje i prisustvo rečnih rakova. Lovstvo u Župi ima stogodišnju tradiciju, pre svega zbog domaćinskog gazdovanja lovištem i naravno bogatstva lovne faune. Lovišta, od nizijskih (200 m) do visokoplaninskih (vrh Željina 1784m), nastanjena su sitnom divljači (poljske jerebice, prepelice, fazani, zečevi, jarebice kamenjarke), ali i lisicama, vukovima, srnama, divljim svinjama.

Bogatstva koja poseduje opština Aleksandrovac (kulturno-istorijski spomenici, manastiri, crkve, vinarije, mnoštvo restorana, prelepi pejzaži, srdačnost žitelja) osnova su za formiranje kompleksne turističke ponude tokom cele godine – kaže Rašković.

Ovaj tekst je deo projekta „Župska razglednica“ koji se realizuje uz podršu opštine Aleksandrovac, a u okviru projekta kojim se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Aleksandrovac.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar