PSSS KRUŠEVAC : POSLE PADAVINA IDEALAN TRENUTAK ZA PRIPREMU SENAŽE

14-11-2025

Poslednje obilnije padavine doprinele su ponovnom porastu biljne mase na parcelama pod travama i leguminozama, što po mišljenju poljoprivrednih stručnjaka predstavlja dobru priliku za obezbeđivanje kvalitetne kabaste stočne hrane pred nastupajuću zimu.

Kako ističu agronomi, sušenje biljne mase u ovom periodu godine gotovo je nemoguće zbog kratkog dana, niskih temperatura i jakih jutarnjih rosa, pa se kao najbolja alternativa preporučuje priprema senaže. Osim toga, blagovremeno uklanjanje kasnog otkosa važno je i kako bi se sprečile štete koje miševi tokom zime mogu da nanesu usevima.

-Postupak pripreme senaže u kasnom otkosu skoro je identičan onom u prolećnim periodima. Nakon košenja i skupljanja na otkose, masu treba ostaviti da provene jedan dan, a zatim je narednog jutra, kad spadne rosa, pokupiti i iseckati na dužinu od oko jednog centimetra- objašnjava Boban Rosić,dipl.ing. PSSS Kruševac. Iseckana masa zatim se sabija u silos ili drugu pripremljenu konstrukciju, uz napomenu da trava zahteva jače sabijanje od kukuruzne silaže.

Ukoliko u masi dominiraju leguminoze, potrebno je dodati 7 do 10 procenata kukuruzne prekrupe kako bi se obezbedila optimalna količina šećera neophodna za pravilno mlečno-kiselinsko vrenje. Kada je odnos trava i leguminoza izbalansiran ili trava preovlađuje, dodavanje prekrupe uglavnom nije potrebno, pod uslovom da je masa dobro sabijena.

Iako upotreba mikrobioloških inokulanata nije obavezna, stručnjaci naglašavaju da oni mogu značajno umanjiti zagrevanje mase nakon otvaranja silosa, čime se poboljšava stabilnost i kvalitet hrane.

Dobro pripremljena senaža može da sadrži i do 20 procenata proteina, što stočarima omogućava da smanje količinu koncentrata u obroku preživara, a time i troškove proizvodnje.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar